22 Март, 2018
0.0680

Родова еднаквост во справувањето со климатските ризици и прилагодување на климатските промени

Објавено во: Мои пари 05 Декември, 2017

Предизвиците и можностите за улогата на жените и мажите во соочувањето со последиците од климатските промени се во фокус на Првата регионална работилница за родова еднаквост во креирањето политики за справување со климатските процеси, што се одржува денеска и утре во Скопје.

Политиките за климатски промени на секоја земја треба да ја земат предвид различната улога на жените и мажите во градењето на отпорноста на заедницата на климатските промени.

„Во оваа насока потребна е обука, подигање на свеста на национално ниво преку процеси на комуникација организирани на национално ниво, со цел да се обезбеди еднаков ангажман на жените и мажите во донесувањето на одлуки во креирањето политики и справувањето со последиците од климатските промени“, рече Анита Коџоман од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП).

Различната ранливост на климатските ризици и начин на прилагодување бара различна ангажираност на жените и мажите во справувањето со и адаптација кон климатските промени и давање на одговор на следните прашања: Како климатските промени влијаат на мажите, а како на жените во секторите енергија, земјоделство, справување со отпадот како и различниот тип ранливост од климатски ризици и начините за адаптација на климатските промени. На пример, во анализите на поплавите од минатите години во некои од земјите од Западен Балкан нема податоци за најранливите категории или на кој начин биле погодени од поплавите на Балканот мажите, на кој жените.

„Одговорите на овие прашања ќе не доведат и до посоодветни мерки од националните институции кои ќе влијаат на создавање поодржлив систем за справување со климатските промени“, рече Дамиано Боргоњо, координатор на Глобалната програма за поддршка (GSP) на националните планови за климатски промени.

Како што беше истакнато на работилницата, националните планови на секоја земја треба да поддржат активности за поголемо вклучување на жените во донесувањето одлуки, обука, едукација, подигање на јавната свест, пристап до информации од јавен карактер со цел зајакнување на капацитетите на национално ниво за интегриран, родово балансиран одговор на климатските промени.

Во рамки на оваа работилница, секоја држава ќе подготви акциски планови за вклучување на родовиот аспект во климатските промени, а на регионално ниво ќе биде донесен план за заедничките активности на земјите од западен Балкан.

На првата регионална работилница од ваков карактер што се одржува во Скопје во организација на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) учествуваат претставници на министерствата одговорни за климатски промени и родови прашања и специјалисти за климатски промени од регионот на Западен Балкан, претставници на канцелариите на УНДП од регионот и од Либан, како и експерти за родови прасшања од Секретаријатото на Конвенцијата за климатски проемени во Бон, и секторот за родови прашања на УНДП во Њујорк.

Можеби ќе ве интересира

Министерот Тевдовски, екипата на Исцелител и градоначалниот на Македонија во Еден на Еден

Министерот Тевдовски, екипата на Исцелител и градоначалниот на Македонија во Еден на Еден

Македонската компанија ГРЕЕМАК ГРУП, го отвори најголемиот продажен салон на ГРЕЕ во Европа

Македонската компанија ГРЕЕМАК ГРУП, го отвори најголемиот продажен салон на ГРЕЕ во Европа

Охридска банка Сосиете Женерал со нов кредит за енергетска ефикасност

Охридска банка Сосиете Женерал со нов кредит за енергетска ефикасност

Во „Аџибадем Систина“ спасен е животот на трудница со дисекција на аорта, бебето e во стабилна состојба

Во „Аџибадем Систина“ спасен е животот на трудница со дисекција на аорта, бебето e во стабилна состојба

Huawei го претстави новиот модел P20 lite на македонскиот пазар со FullView дисплеј 2.0

Huawei го претстави новиот модел P20 lite на македонскиот пазар со FullView дисплеј 2.0

Европската недела на дигитализацијата се одбележува и кај нас

Европската недела на дигитализацијата се одбележува и кај нас

ОКТА со поддршка на еко-акција во Општина Илинден

ОКТА со поддршка на еко-акција во Општина Илинден

ПОДАРОК КНИГА: Како паметно да се инвестира?

ПОДАРОК КНИГА: Како паметно да се инвестира?

Одржано првото собрание на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ

Одржано првото собрание на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија – АЕТМ