13 Август, 2020
0.0231

РСС:Лажните вести и нелегалната миграција - главни безбедносни предизвици во ЈиЕ

Објавено во: Мои пари 05 Декември, 2019

Лажните вести во огромна мерка придонесуваат за говорот на омразата и долеваат масло во огинот на национализмот и насилниот екстремизам, а голем предизвик е и нелегалната миграција – беше порачано на денешната безбедносна конференција во Трст, во организација на Регионалниот совет за соработка (РСС).

На Конференцијата наречена „Регионален одговор на безбедносните предизвици во Југоисточна Европа“, организаторите презентираа податоци според кои лажните вести придонесуваат за радикализација на младите во регионот, бидејќи повеќе од 22 отсто од младите на возраст помеѓу 17 и 24 отсто не се школуваат, ниту на кој било друг начин се оспособуваат или усовршуваат, но затоа, дури 90 отсто од нив го минуваат времето на интернет. Благодарение на тоа говорот на омраза поттикнат од лажните вести доминира пред се на социјалните мрежи.

Во врска со нелегалната миграција, од РСС порачаа дека е потребен регионален пристап за решавање на проблемот и дека токму затоа силно е поддржана и се работи на безбедносната компонента од Берлинскиот процес, т.е. се работи на засилување и зацврстување на соработката и на партнерствата во ЈИЕ.

На Конференцијата организирана од РСС со помош и на италијанското Министерство за внатрешни работи учествуваа претставници на безбедносни агенциии или други институции од 13 земји од ЈиЕ, а на учесниците со вооведно обраќање им се обрати и министерот за комуникации, транспарентност и отчетност во Владата на РСМ Роберт Поповски. 

Можеби ќе ве интересира

Халкбанк со ваучери за спортска опрема од 5.000 и 3.000 денари за редовните корисници на апликацијата HalkEco

Халкбанк со ваучери за спортска опрема од 5.000 и 3.000 денари за редовните корисници на апликацијата HalkEco

Донација од ЕуроникелИндустри за Општата болница во Кавадарци

Донација од ЕуроникелИндустри за Општата болница во Кавадарци

Книгата „ Монологија“ со најпознатите монолози на Тошо Малерот во сите книжарници „Литература.мк“

Книгата „ Монологија“ со најпознатите монолози на Тошо Малерот во сите книжарници „Литература.мк“

Сите „Со срце за Цобе“ – Сега донираме и преку Телеком

Сите „Со срце за Цобе“ – Сега донираме и преку Телеком

Huawei ќе ги лансира производите од Matebook серијата на лаптопии на македонскиот пазар

Huawei ќе ги лансира производите од Matebook серијата на лаптопии на македонскиот пазар

Mozzart донираше пакети овошје во повеќе болници низ државата

Mozzart донираше пакети овошје во повеќе болници низ државата

Creative Hub Скопје го одржува првиот HR Virtual Transformation Summit

Creative Hub Скопје го одржува првиот HR Virtual Transformation Summit

НАД 3.500 ФИНАЛИСТИ НА ТИПСТЕР КУПОТ НА SPORT LIFE! - Од денес стартува финалето за главната премија – стан на Водно!

НАД 3.500 ФИНАЛИСТИ НА ТИПСТЕР КУПОТ НА SPORT LIFE! - Од денес стартува финалето за главната премија – стан на Водно!

ПРЕСТИЖ ВО АКАДЕМСКИОТ СВЕТ – ЛОНДОН МЕТРОПОЛИТЕН УНИВЕРЗИТЕТ

ПРЕСТИЖ ВО АКАДЕМСКИОТ СВЕТ – ЛОНДОН МЕТРОПОЛИТЕН УНИВЕРЗИТЕТ