21 Март, 2018
0.0695

Русија и ОПЕК ја вивнаа цената на нафтата до максимум

Објавено во: Економија 13 Ноември, 2017

Организацијата на земјите извознички на нафта, во својот нов месечен извештај за пазарот, ја зголеми проценката на раст на побарувачката за нафта на преку 1,5 милиони барели дневно.

Прогнизите се зголемени, како за 2017, така и за наредната година, изјавил генералниот секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо.

„Пазарот со нафта брзо се враќа во рамнотежа, а кратења во производството се единствена одржлива опција за враќање на стабилноста. Нафтената индустрија би била во значајно полоша состојба отколку што е денес да не се мобилизиравме и постигнавме консензус за преземање на заеднички акции во одговор на кризата“, изјавил Баркиндо.

Чекорите на ОПЕК за намалување на производството на нафта и акции на нечленките на таа организација, како Русија, почнаа да даваат резултати, бидејќи цената на северноморската нафта „брент“ се приближи до двегодишен максимум.

Цената на брентот денес се тргува по цена од 63,34 долари за барел во Лондон.

Можеби ќе ве интересира

Оваа валута ќе се вивне во небо

Оваа валута ќе се вивне во небо

Blockchain предизвик - Со иновативност и дигитална технологија до зголемена конкурентност

Blockchain предизвик - Со иновативност и дигитална технологија до зголемена конкурентност

Има ли зголемени контроли врз јајцата и боите пред Велигден?

Има ли зголемени контроли врз јајцата и боите пред Велигден?

Каков Меморандум потпишаа МАНУ и Министерството за економија?

Каков Меморандум потпишаа МАНУ и Министерството за економија?

Бизнис климата во Македонија идеална за развој на микро, мали и средни претпријатија

Бизнис климата во Македонија идеална за развој на микро, мали и средни претпријатија

Зошто САД ја прогласи „петро“ криптовалутата за нафта од Венецуела за измама?

Зошто САД ја прогласи „петро“ криптовалутата за нафта од Венецуела за измама?

Колку чини „фенерот“ на МЗТ Скопје во АБА Лигата?

Колку чини „фенерот“ на МЗТ Скопје во АБА Лигата?

Кои се најголемите предности на станбениот кредит на Прокредит банка?

Кои се најголемите предности на станбениот кредит на Прокредит банка?

Каде се стопи добивката на ФЗЦ Куманово?

Каде се стопи добивката на ФЗЦ Куманово?