22 Април, 2019
0.0181

Сакате да живеете во Канада: Таа земја „увезува“ милион работници

Објавено во: Економија 20 Јануари, 2019

Во следните три години Канада ќе прими 1 080 000 имигранти пишува Бизнис инсајдер.

Таа држава со речиси 37 милиони жители се соочува со проблеми како стареење на популацијата, пад на наталитетот и последователно, недостаток на работна сила, па одлучила да ги отвори своите граници за жители од други земји.

Како што пишува во извештајот на Владата, „растот на броот на имигранти, посено оние економските, ќе помогнат во одржување на работна сила, економски раст и потткинување на иновации“.

Бидејќи Канада ја има една од најниските стапки на наталитет и се постара популација, на земјата и требаат имигранти за раст на економијата, објаснил Карим Ел Асал, директор на секторот за имиграција во “Conference Board of Canada”, додавајќи дека проблемот ќе се зголеми во следната деценија кога „Канада ќе ја погоди голем број на пензинирање нејби бум генерација“.

Сепак, оние кои би го „прелетале“ Атлантикот, би требало да имаат на ум дека канадската Влада не „повикува“ баш било кој. Како би се квалификувале за постојан престој во таа земја мора да имате барем една година завршено образование по средно училиште, година дена работен стаж и течно да зборувате англиски или француски.

Лани Канада им одобри постојан престој на дури 310 000 имигранти, а оваа година таа бројка би можела да нарасне на 350 000 во 200 на 360 000 додека за 2021 се планира раст на имигрантите за 370 000 луѓе. Тоа значи дека Канада секоја година ќе прима број на мигранти голем колку еден посто од популацијата на цела држава. Што всушност и не е толку необично за држава во која еден од пет жители е роден надвор од Канада.


Можеби ќе ве интересира

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Исклучените од парно да пополнат формулар

Исклучените од парно да пополнат формулар

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите