22 Април, 2019
0.0310

САЛВИНИ ГО БАРА ЗЛАТОТО ОД БРИСЕЛ НАЗАД: Тоа му припаѓа на италијанскиот народ!

Објавено во: Економија 12 Февруари, 2019

Вицепремиерот и министер на полицијата на Италија Матео Салвини сака да ги одземе италијанските златни резерви од Централните банки во Брисел.

Салвини, кој е водач на десничарската партија Лига за Север, повика на преземање на контролата над италијанските златни резерви далеку од централната банка на земјата.

-Златото е сопственост на италијанскиот народ, а не на било кој друг-нагласи тој.

Коментарите следат бидејќи Салвини побарал управата на Италијанската банка „целосно да се исчисти“ бидејќи не успеала да ја спречи банкарската криза во земјата. 

Тој додал и „измамниците“ кои не биле подложени на надзор „би требало подолго да завршат во затвор“.

Таа изјава следи бидејќи влијателниот медиум „La Stampa“ објави дека коалиционата влада, која ја формирале Лига и Движење 5 ѕвезди , барала да ги продаде резервите на Банката на Италија за финансирање на дополнителни државни потрошувачки и избегнување на планираното зголемување на ДДВ до 2020 година. Салвини рекол дека уште не ја проучил опцијата детално, но додал дека „тоа може да биде интересна идеја“.

Клаудио Борги, кој важи за близок економски советни на Салвини, повикал на усвојување на закон во кој италијанската држава а не Банка на Италија, би требало да биде признаена како краен сопственик на златни резерви на земјата.

Можеби ќе ве интересира

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Исклучените од парно да пополнат формулар

Исклучените од парно да пополнат формулар

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите