05 Февруари, 2023
0.0214

Самит ЕУ – Западен Балкан во Тирана: Утврдено времето за намалување на надоместоците за роаминг

Објавено во: Македонија 06 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

На Самитот на ЕУ и земјите од Западен Балкан во Тирана,претставници на мобилните оператори потпишаа заедничка декларација за следните чекори за намалување на надоместоците за роаминг помеѓу ЕУ и Западен Балкан.Со оваа иницијатива, Дојче Телеком и другите мобилни оператори, ја поддржуваат мобилноста и поврзаноста на граѓаните и бизнисите од ЕУ и Западен Балкан (Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, и Србија).

10 телекомуникациски оператори, вклучувајќи го и Дојче Телеком, се согласија на оваа заедничка иницијатива, преку намалени надоместоци за дополнително стимулирање на услугите за роаминг помеѓу двата региона.Оваа иницијатива е отворена за сите оператори од ЕУ или Западен Балкан кои сакаат да се приклучат.

Иницијатива е направена на доброволна основа помеѓу телекомуникациските оператори и покажува колку успешна може да биде соработката помеѓу индустријата, владите и меѓународните организации.Партнери на оваа иницијатива се Советот за регионална соработка и Европската комисија.

Во име на Дојче Телеком, декларацијата ја потпишаа Никола Љушев, Главен извршен директор на Македонски Телеком и Марк Васиќ, Раководител на меѓународна регулатива на Дојче Телеком.

Дојче Телеком и другите оператори ја поздравуваат оваа иницијатива и посветеноста на креаторите на политики во земјите на Западен Балкан за спроведување на реформи во телекомуникацискиот сектор.

Комерцијалните преговори ќе започнат веќе во 2022 година, а дефинирањето на цените ќе се претстават во мај 2023 година. Намалувањето на најмалку една тарифа за податочни услуги ќе се реализира на 1 октомври 2023 година.

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

Протераниот бугарски пратеник очекува враќање на ветото за Македонија

Протераниот бугарски пратеник очекува враќање на ветото за Македонија

Како една тепачка на наркодилери во Охрид, стигна до Брисел

Како една тепачка на наркодилери во Охрид, стигна до Брисел

Дали ќе одговара Стојанов затоа што бараше податоци за македонски полицаец?

Дали ќе одговара Стојанов затоа што бараше податоци за македонски полицаец?

По кршењето на македонскиот клуб во Благоевград, Левица бара протестна нота да му се врачи на бугарскиот амбасадор

По кршењето на македонскиот клуб во Благоевград, Левица бара протестна нота да му се врачи на бугарскиот амбасадор

МНР: Ќе реагираме до ЕП за навредите на Јорданов, Бугарија не спречи радикали да дојдат на Деве Баир

МНР: Ќе реагираме до ЕП за навредите на Јорданов, Бугарија не спречи радикали да дојдат на Деве Баир

МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРИЈА: Веќе 17 години напади врз македонските клубови

МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРИЈА: Веќе 17 години напади врз македонските клубови

Бугарскиот европратеник Јорданов ги нарече Македонците „одродени Бугари“

Бугарскиот европратеник Јорданов ги нарече Македонците „одродени Бугари“

Љупчо Николовски: Крива Паланка покажа што е патриотизам и како не се потклекнува на навредите

Љупчо Николовски: Крива Паланка покажа што е патриотизам и како не се потклекнува на навредите

Македонскиот полициски синдикат: Полицајците најпрофесионално покажаа како се чува безбедноста на граѓаните и државата

Македонскиот полициски синдикат: Полицајците најпрофесионално покажаа како се чува безбедноста на граѓаните и државата