22 Април, 2019
0.0225

Само еден удар може да ја покрене бурата: ММФ и Лагард го прогнозираат ова!

Објавено во: Економија 11 Февруари, 2019

Меѓународниот монетарен фонд предупредува на можна „економска бура“ со оглед на тоа дека развојот на глобалната економија не ги исполнува ветувањата.

-Проблемот е во тоа што гледаме дека економијата се развива многу побавно отколку што очекувавме-рече директорката на ММФ Кристин Лагард.

„Кога има премногу облаци, потребен е само еден удар на молња да се покрене бурата“ - вели Лагард.

Во текот на минатиот месец ММФ ги намали прогнозите за развој на глобалната економија за оваа година од 3,7 отсто на 3,5 отсто.

Според Лагард, „четири облаци“ се главни фактори кои ја нарушуваат глобалната економија и може да донесат бура.

-Меѓу тие ризици се и трговските тензии и воведување на санкции, финансиски проблеми, несигурност околу исходот на Брегзит и забавениот раст на економијата на Кина-рекла Лагард.

Таа нагласила дека трговските тензии, воглавно во облик на спорот околу царините помеѓу САД и Кина, веќе имаат влијание.

Лагард укажала на ризици од сите поголеми трошоци на позајмувања кои ги вршат владите, компаниите и домаќинствата.

-Кога има премногу облаци, потребно е само еден удар на молњата да покрене бурата-додала Лагард.


Foto: Beta/AP/Markus-Schreiber

Можеби ќе ве интересира

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Исклучените од парно да пополнат формулар

Исклучените од парно да пополнат формулар

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите