19 Август, 2018
0.3193
    ALK 7956.45    -0.54%     GRNT 793.88    -1.36%     KMB 5168.81    -0.47%     MERM 2006    126.41%     MKSD 204    0%     MPT 44500.29    -1.11%     MTUR 4600    -1.08%     OHB 6500    -0.01%     OKTA 4215.18    -6.1%     PPIV 44500    -1.13%     RADE 1700    -0.12%     RMDEN17 96.02    -0.08%     RZEK 30    0%     RZTK 511    0%     RZUS 120    -2.94%     STB 1031.49    0.11%     STIL 131.22    -1.34%     TEL 277.4    -1.52%     TNB 14130    -0.46%     TTK 1146    -0.09%     UNI 2400    0.04%     VITA 8767    3%

САМОВРАБОТУВАЊЕ: Какви бизниси најчесто отвораат Македонците?

Објавено во: Економија 10 Август, 2018

Интересот за самовработување со помош на програмите на Агенцијата за вработување се зголемува, додека апликантите најчесто почнуваат бизниси со трговија на големо и мало.

Атрактивни сектори за почнување бизнис се и преработувачката индустрија, како и земјодство, шумарство и рибарство.

Од АВРМ велат дека најактивен регион на корисници на програмата во 2017 година е скопскиот со 17%, понатаму следи тетовскиот со 13% и прилепскиот регион со 9% застапеност на корисници на програмата – основачи на бизниси. Според старосната структура, најголема застапеност имаат корисниците од 30 – 49 години години. 

„Програмата бележи постојан раст, според бројот на апликанти и формирани бизниси. Во 2017 година, преку 3000 лица аплицирале на една од трите програми кои беа отворени како поддршка за претприемништво и основање сопствен бизнис (Самовработување, Старт-ап Програма за млади лица до 29 години и Самовработување на лица со попреченост), од кои 1648 лица ја завршиле обуката за претприемништво, се основале 1316 бизниси (493 од жени, а 537 од млади до 29 години), а се реализирале 1418 вработувања. За 2018 година, планирано е формирање на 980 бизниси, вклучително со млади основачи до 29 години и 50 лица со попреченост. До сега обуката за претприемништо успешно ја поминале 1521 кандидати, изработени се 920 бизнис планови, a се очекува првите правни субјекти да се регистрираат до средината на месец август“ – велат од АВРМ.

Ова е шанса за многу граѓани да дојдат до вработување и да имаат постојани приходи.

Јас сум на возраст над 35 години, и сега до ноември ќе се навршат две години како имам свој бизнис, отворив игротека. Сè што можеа да ми помогнат од АВРМ со обуки, па и да се разработи бизнисот  ми помогнаа и сум задоволна. Бидејќи работам со луѓе, потребни се две до три години за да бизнисот се разработи, да ме научат клиентите“ – додава  жена од Куманово, која е сопственик на игротека.

Мерките нудат финансиска помош за одреден временски период, по што луѓето кои отвориле фирма треба да продолжат да работат и да застанат на свои нозе.

Програмата Самовработување се имплементира од 2007 година и преку истата до денес се имаат регистрирано преку 9000 правни субјекти со стапка на успешност која се движи помеѓу 65-70%.

Секоја петта активна компанија која се отворила на овој начин креирала нови работни места.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

РЕФЕРЕНДУМ: Eден милион од одбрана, колку пари за референдумот ќе дадат другите ресори?

РЕФЕРЕНДУМ: Eден милион од одбрана, колку пари за референдумот ќе дадат другите ресори?

АНАЛИТИЧАРСКИ ПРОГНОЗИ: Светот ќе влезе во криза, хартиените пари стануваат безвредни

АНАЛИТИЧАРСКИ ПРОГНОЗИ: Светот ќе влезе во криза, хартиените пари стануваат безвредни

Бизнис-заедницата констатира дека влијанието на политиката е големо врз и онака кревката македонска економија

Бизнис-заедницата констатира дека влијанието на политиката е големо врз и онака кревката македонска економија

Дали доларот навистина пропаѓа?

Дали доларот навистина пропаѓа?

Нафтата за нив ќе биде моќно оружје за да се спротивстават на САД

Нафтата за нив ќе биде моќно оружје за да се спротивстават на САД

ЛИРАТА ВО ПАД: Како заканите на Трамп ја „зашеметија“ турската валута

ЛИРАТА ВО ПАД: Како заканите на Трамп ја „зашеметија“ турската валута

КИНА И ТУРЦИЈА НА ВРВОТ: Од каде во Македонија доаѓаат најмногу фалсификати?

КИНА И ТУРЦИЈА НА ВРВОТ: Од каде во Македонија доаѓаат најмногу фалсификати?

Колкав девизен прилив од туризам ќе има Македонија?

Колкав девизен прилив од туризам ќе има Македонија?

Барате работа? Вработуваат овие фирми ...

Барате работа? Вработуваат овие фирми ...