28 Март, 2020
0.0259

СДСМ: Инвестирањето во човечкиот капитал придонесе просечната плата да се искачи над 26.000 денари

Објавено во: Финансии 20 Февруари, 2020

Oд СДСМ велат дека инвестирањето во човечкиот капитал, вратената доверба во економијата, одговорните економски политики, придонесоа за првпат просечната плата да се искачи над 26.000 денари.

„СДСМ во изминатите две и пол година во два наврати ја зголеми минималната плата, која сега изнесува 14.500 денари, а со мерката за субвенционирање на придонесите поголеми плати земаат над 106.000 вработени лица. Продолжуваме со мерките кои обезбедуваат повеќе пари во семејните буџети и со настојувањата просечната плата да се искачи на 30.000 денари. На прав пат сме и затоа граѓаните на 12 април ќе го дадат својот глас за поголеми плати и подобрување на животниот стандард“, велат од СДСМ. 

Според официјалните податоци на Државниот завод за статистика просечната плата е покачена за 4,1 насто, однсно за 1.050 денари во однос на декември 2018 година и таа изнесува 26.836 денари.

Можеби ќе ве интересира

Македонска берза и КХВ: Тоа што ќе нема акционерски собранија ќе влијае на пазарот

Македонска берза и КХВ: Тоа што ќе нема акционерски собранија ќе влијае на пазарот

РАФАЈЛОВСКИ ЗА ФАКТОР: Требаат минимум две милијарди евра за да излеземе од кризата

РАФАЈЛОВСКИ ЗА ФАКТОР: Требаат минимум две милијарди евра за да излеземе од кризата

АКО ДОСЕГА СИ ДОЛЖЕА, СЕГА УШТЕ ПОВЕЌЕ - фирмите не плаќаат, а сакаат да им се плати

АКО ДОСЕГА СИ ДОЛЖЕА, СЕГА УШТЕ ПОВЕЌЕ - фирмите не плаќаат, а сакаат да им се плати

ШТЕДНИТЕ ВЛОГОВИ ВО БАНКИТЕ СЕ СИГУРНИ - но внимавајте на кешот, опасен е, велат од НБМ

ШТЕДНИТЕ ВЛОГОВИ ВО БАНКИТЕ СЕ СИГУРНИ - но внимавајте на кешот, опасен е, велат од НБМ

НЛБ БАНКА ПРВА ЈА ПОСЛУША НБМ - нема дивиденди, парите одат во нераспоредена добивка и заработувачка за инвестиции

НЛБ БАНКА ПРВА ЈА ПОСЛУША НБМ - нема дивиденди, парите одат во нераспоредена добивка и заработувачка за инвестиции

БАНКИТЕ НА ПОТЕГ - ОДЛОЖУВАЊЕ, ПРОЛОНГИРАЊЕ НА ИСПЛАТАТА И ПОНИСКА КАМАТА - тие ќе понудат, клиентите да кажат дали прифаќаат

БАНКИТЕ НА ПОТЕГ - ОДЛОЖУВАЊЕ, ПРОЛОНГИРАЊЕ НА ИСПЛАТАТА И ПОНИСКА КАМАТА - тие ќе понудат, клиентите да кажат дали прифаќаат

БАНКАРИТЕ НЕ СЕ ПРЕЦИЗНИ ДАЛИ ЌЕ СЕ ОТКАЖАТ ОД ДИВИДЕНДИТЕ - велат, секогаш се грижиме за стабилноста

БАНКАРИТЕ НЕ СЕ ПРЕЦИЗНИ ДАЛИ ЌЕ СЕ ОТКАЖАТ ОД ДИВИДЕНДИТЕ - велат, секогаш се грижиме за стабилноста

ПРВА АКЦИОНЕРСКА ЖРТВА НА КОРОНАКРИЗАТА - се преполови дивидендата на „Тетекс“

ПРВА АКЦИОНЕРСКА ЖРТВА НА КОРОНАКРИЗАТА - се преполови дивидендата на „Тетекс“

НЕ МОЖЕ ДА ИМ НАРЕДИ, АМА ИМ ПОРАЧА - НБМ со совет до банките да не делат дивиденди, туку да го зголемат капиталот

НЕ МОЖЕ ДА ИМ НАРЕДИ, АМА ИМ ПОРАЧА - НБМ со совет до банките да не делат дивиденди, туку да го зголемат капиталот