17 Февруари, 2020
0.0170

СЕ ГУБИ ЛИ ДОВЕРБАТА: Зошто богаташите ги повлекуваат парите од швајцарските банки?

Објавено во: Економија 27 Јануари, 2020

Дали „најбезбедните банки во светот“ ја губат довербата на клиентите? Поради што се поголем број на луѓе ги подигнуваат своите пари и ги сместуваат во приватни сефови?

Одговорот на ова прашање не е едноставен.

Швајцарските приватни банкари се жалат дека некои од нивните клиенти повлекле голем дел од своите пари од банките за да ги чуваат сами , и покрај фактот дека оваа земја има репутација како најбезбедно и најсигурно место во светот за складирање пари.

Се оценува дека тој потег е последица на петгодишните негативни каматни стапки.

Политиката, чија цел нила да спречи јакнење на швајцарскиот франк, им наложувала на банките да и плаќаат надомест на Швајцарската национална банка, па во некои случаи банките дел од тие дополнителни трошоци ги префрлила на своите најважни клиенти, наведуваат светските медиуми.

Таквата политика се покажала како непопуларна кај клиентие, кои навикнале да заработуваат од каматите на своите депозити, и сега разгледуваат како да ги избегнат плаќањата на тие трошоци.

Норман Виламен, главен директор за инвестиции за приватно банкарство при швајцарската УБП, рекол дека ограничен број клиенти веќе ги повлекле своите пари.

- Банката ги испитува сите опции со клиентите, но банките полека го губат својот избор во обидот да најдат начин да избегнат наплата на големи суми пари - вели Виламен.

Се потсетува дека негативните каматни стапки, кои се појавија во 2015 година во Швајцарија, им отежнале на банките да профитираат од заеми и хипотеки.

Швајцарската инвестициска банка Кредит Свис објави минатата година дека ќе примени негативна каматна стапка од 0,75 проценти за суми во износ поголем од два милиони швајцарски франци (2,1 милиони американски долари). Ова значи дека доколку еден клиент задржи три милиони швајцарски франци (3,1 милиони американски долари) за една година, ќе му бидат наплатени 7.500 швајцарски франци (7.750 долари).

Дури и ако клиентите сакаат да повлечат големи количини на пари, велат тие, треба да излезат со план за складирање и осигурување. Лудвиг Карл, од компанија која изнајмува сефови во Швајцарија и Лихтенштајн, вели дека има поголем интерес за чување на готовина од 2015 година.

Податоците исто така покажуваат дека бројот на банкноти во оптек постојано се зголемува од финансиската криза во 2008 година, со особено зголемување на употребата на 1.000 швајцарски франци банкноти.

Под притисок, Швајцарската народна банка во септември објави дека ќе собере сума што банките можат да ја чуваат без да применат негативни камати, по што Здружението на банкари објави дека „негативните каматни стапки повеќе не ја исполнуваат својата економска цел“.

Европската централна банка, која ги следи негативните каматни стапки во 19 земји што го користат еврото од 2014 година, се соочи и со барања да ги испита негативните последици од таквата политика.


Можеби ќе ве интересира

„Се за вашиот дом!“ Кои се махерите што вртат милиони евра?

„Се за вашиот дом!“ Кои се махерите што вртат милиони евра?

Скандалозно незаконско трошење: Државна институција плаќала аванси за проекти кои никаде ги нема

Скандалозно незаконско трошење: Државна институција плаќала аванси за проекти кои никаде ги нема

Зошто стагнира германската економија?

Зошто стагнира германската економија?

ГРЦИТЕ МИНИМАЛНО ГИ УПОТРЕБУВААТ: Црногорците ќе воведат казни за пластични кеси

ГРЦИТЕ МИНИМАЛНО ГИ УПОТРЕБУВААТ: Црногорците ќе воведат казни за пластични кеси

ПОСКАПО ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК, ПОЕВТИНО МЕСО: Поскапе животот во Македонија

ПОСКАПО ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК, ПОЕВТИНО МЕСО: Поскапе животот во Македонија

ПОШТА СЕ ПРАВДА ЗА ФРАПАНТНИТЕ 280 ВРАБОТУВАЊА - имале одлив на кадри

ПОШТА СЕ ПРАВДА ЗА ФРАПАНТНИТЕ 280 ВРАБОТУВАЊА - имале одлив на кадри

Прават милиони евра од трговија со отпад! Кои се тие?

Прават милиони евра од трговија со отпад! Кои се тие?

Владата на оглас бара директор на Агенцијата за странски инвестиции

Владата на оглас бара директор на Агенцијата за странски инвестиции

Дел од компаниите наплаќаат повеќе: Министерството за финансии досега не изрекло казни за „брзи кредити“

Дел од компаниите наплаќаат повеќе: Министерството за финансии досега не изрекло казни за „брзи кредити“