01 Октомври, 2022
0.0392

СЕ ОГЛАСИ АДОРА ИНЖЕНЕРИНГ - ќе ги продадеме топланите Исток и Запад по иста цена по која ги купивме, заедно со побарувањата, а нејасен закуп ни прави штети

Објавено во: Економија 23 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Компанијата „Адора Инженеринг“ денеска соопшти дека изгледите за постигнување договор само за закуп доколку нема јасна интенција за купопродажба на топланите „Исток“ и „Запад“ во овој момент за нив е енормно штетен, со дополнителни загуби од над 550 илјади евра годишно.

Во соопштение за текот на разговорите со Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) повторуваат дека се подготвени доколку ги наплатат побарувањата од изминатиот период да ги продадат топланите по истата цена по која ги купиле. Потенцираат дека сакаат сите процедури да се спроведат транспарентно во согласност со законските прописи.

Како што наведуваат, уште на 18 август годинава првично од страна на ЕСМ до „Адора Инженеринг“ било испратено Барање за доставување понуда за купопродажба на топланите Исток и Запад, а на што тие позитивно одговориле.

– „Адора Инженеринг“ во најдобар интерес на граѓаните е многу јасна и транспарентна во одговорот дека е согласна со ова барање и сме подготвени доколку ги наплатиме побарувањата од изминатиот период, кој што законски ни следуваат, да го продадеме имотот по истата цена по која што го купивме. Секако сакаме сите процедури транспарентно да се спроведат во согласност со законските прописи. Изгледите за постигнување на Договор само за закуп доколку нема јасна интенција за купопродажба во овој момент е енормно штетен за „Адора Инженеринг“, односно дополнително на досегашните загуби, би ја ставал компанијата во загуба од над 550 000 евра секоја година, стои во соопштението.

Доколку не се постигне договор за закуп и купопродажба, дополнуваат, единствен пат до обезбедување на парно греење за град Скопје е БЕГ во деловно-техничка соработка со ЕСМ да продолжи бесправно да го користи имотот во сопственост на „Адора Инженеринг,“ што е директна повреда на правото на сопственост.

-„Адора инженеринг“, како и досега, останува до крај кооперативна во интерес на граѓаните и разговорите, меѓутоа мора да сме децидни дека во овие светски кризни времиња мораме да носиме разумни одлуки за нашата компанија, наведуваат од компанијата.

„Адора Инженеринг“ на 1 септември минатата година на јавна лицитација за сума од 9,26 милиони евра со вклучени даноци ги купи топланите „Исток“ и „Запад“, коишто претставуваат основни средства за регулираното производство на топлинска енергија во градот Скопје, кои беа во стечајна постапка.

Можеби ќе ве интересира

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ЛЕБОТ, БРАШНОТО И ПЕЦИВАТА ЌЕ ПОСКАПАТ ДОПОЛНИТЕЛНИ 10 ОТСТО, Мелничарите: скапата струја и цените на берзите се превисоки

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: ГАСОВОДОТ ЌЕ ДОНЕСЕ СЛОБОДА ОД РУСКАТА ЕНЕРГЕТСКА ЗАВИСНОСТ, уцената мора да престане

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

ЕВРОСТАТ: ЦЕНИТЕ НА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПРОДУКТИ ПОСКАПЕА, најмногу житариците, семињата, овошјето и јајцата

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

Бектеши. Ако се оствари планот на ЕСМ струјата нема да поскапи, сепак треба да се штеди

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

СУДОТ ДОНЕСЕ РЕШЕНИЕ, ЛИДЛ ПОВЛЕКУВА ПРОИЗВОДИ: Мора да ги уништат сите, ги тужеше позната компанија

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

ДЕНЕСКА ПРОТЕКУВА ГАС НИЗ ГРЧКО БУГАРСКИОТ ИНТЕРКОНЕКТОР, претседателите на балканските земји на отворањето

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното

КРИЗНАТА СОСТОЈБА ПРОДОЛЖУВА И ВО НАРЕДНИТЕ 6 МЕСЕЦИ: Собранието изгласа продолжување на кризните состојби со струјата и парното

ВОЈНА СО КИНА ЕКОНОМСКИ ЌЕ ЈА УНИШТИ АМЕРИКА, КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА СВЕТОТ ВО 2023? Најпознатиот геополитички експерт открива детали

ВОЈНА СО КИНА ЕКОНОМСКИ ЌЕ ЈА УНИШТИ АМЕРИКА, КАКО ЌЕ ИЗГЛЕДА СВЕТОТ ВО 2023? Најпознатиот геополитички експерт открива детали