22 Март, 2019
0.2443
    ALK 8400    0%     EVRO 3010    5.58%     GRNT 810    -0.13%     KMB 5686.32    -0.09%     MPT 51500    -0.72%     PKB 14600    0%     STB 1195.62    -0.2%     STBP 810    -10%     STIL 114    0%

Се подготвуваат измените на законот со кој ќе се намалат прекршочните глоби

Објавено во: Економија 16 Мај, 2018

Министерството за правда подготвува измени на Законот за прекршоците. Целта на новото законско решение, велат од Министерството за правда, ќе биде првенствено намалување на прекршочните глоби, потоа јасно разграничување помеѓу административниот престап и судскиот прекршок, превенција наместо репресија, односно изрекување на опомена пред да се изрече административен престап кога е тоа возможно, како и подобрување на ефикасноста на прекршочната постапка.

„Постојниот Закон за прекршоци е донесен во 2015 година. Истиот остана со речиси идентични одредби како и законот од 2006 година, со одредени номотехнички промени. Ова законско решение не доведе до намалување на глобите кои можат да ги изрекуваат прекршочните органи, а на одредени места истите дури и беа зголемени. Со Законот за прекршоци од 2015 година за прв пат се воведе двостепеност во прекршочната постапка во рамки на државната управа. Со овие решенија, со кои се овозможи органи на управа да изрекуваат глоби во милионски износи и судска заштита која не го одлага нивното извршување, всушност се отстапи од вистинското значење на поимот прекршок. Висината на глобите, како и правната заштита на граѓаните од евентуални незаконски решенија за прекршоци пропишани со постојниот Закон за прекршоци ги доведува во прашање доследната примена на начелата на владеење на правото, правната сигурност, правичноста и сразмерноста. Исто така, во моментов постои значителна бројка на прекршоци кои се во надлежност на голем број на несудски прекршочни органи, како и голем број на закони со кои се утврдуваат прекршоците и висината на глобите за нивно сторување“, образложуваат од Министерството.


Можеби ќе ве интересира

Кој ги зема најниските плати во државата?

Кој ги зема најниските плати во државата?

Народна банка: Се зголемуваат депозитите

Народна банка: Се зголемуваат депозитите

Како „Уни банка“ лани и одржа лекција на својата конкуренција?

Како „Уни банка“ лани и одржа лекција на својата конкуренција?

Не се програмерите: Кој во јануари земал најголема плата во Македонија?

Не се програмерите: Кој во јануари земал најголема плата во Македонија?

УТРИНСКИ ФОКУС: Како скокна добивката на „Уни банка“, во Центар сепак ќе се гради

УТРИНСКИ ФОКУС: Како скокна добивката на „Уни банка“, во Центар сепак ќе се гради

Грчкиот министер за транспорт денеска во Скопје ќе објави инвестиции

Грчкиот министер за транспорт денеска во Скопје ќе објави инвестиции

Доволна ли е за живот или само за сметки и трошоци: Еве колку била просечната плата во јануари

Доволна ли е за живот или само за сметки и трошоци: Еве колку била просечната плата во јануари

Секаде на Балканот политичарите се три пати побогати од граѓаните, кај нив се осум пати

Секаде на Балканот политичарите се три пати побогати од граѓаните, кај нив се осум пати

Како „УНИ Банка“ ја зголеми добивката за повеќе од 10 отсто

Како „УНИ Банка“ ја зголеми добивката за повеќе од 10 отсто