14 Ноември, 2019
0.0243

СЕКОГАШ ЧЕКОР ПРЕД ДРУГИТЕ: Скромниот Џек Ма и неговите тајни за успех

Објавено во: Економија 11 Септември, 2019

Замина од компанијата која ја градеше со години. Вложуваше и трупаше богатство од Алибаба а често споделуваше и бесплатни совети за успех со целиот свет од речиси секој настан.

Тој е меѓу најбогатите луѓе на планетата, но тоа не дозволил да му го замагли својот поглед кон иднината. Џек Ма е еден од најскромните милијардери. И тука е она на што успехот се должи неговиот успех.

Џек Ма го цени односот и ентузијазмот.

 "Една од моите најголеми грешки во почетокот беше што му реков на тимот, дека можат да стигнат само до менаџерски позиции, а директорите ќе бидат вработувани однадвор. Всушност, морав да им дадам перспектива. Важно е вработените да имаат личен однос кон компанијата", вели тој.

Ги обединува луѓето под една цел. 

Ма разбира дека луѓето претпочитаат да следат единствена цел, а не само една личност. Визијата, идејата е поважна од лидерот.

Секогаш е еден чекор пред другите. 

Ма верува дека добар директор на компанија треба да внимава на конкуренцијата, да има интуиција, да ги предвиди можните одлуки на другите.

Го дефинира неуспехот како негирање. 

Според Ма, "откажувањето е најголем неуспех". Ако го направите најдоброто што можете, но сè уште не успеавте, тоа е уште малку успех затоа што ве прави поотпорен.

Тој го сака животот. 

"Секогаш велам дека не сме родени само за да работиме, туку да уживаме во животот. Но, да ги направиме работите подобро еден за друг. Ако го потрошите целото свое време, ќе жалите еден ден", вели претприемачот.

Не создавајте непријатели. 

Еден од најпознатите уникатни аспекти на деловната филозофија на Џек Ма е пријателска конкуренција. Тој смета дека неговите конкуренти не се непријатели, туку како луѓе што можат да го научат и да го предизвикаат да го покаже својот полн потенцијал.

Можеби ќе ве интересира

Потпишан е Mеморандум за соработка за бизнис без никакво ограничување

Потпишан е Mеморандум за соработка за бизнис без никакво ограничување

Заев - Бјорсон Баркбу: Kлучни за развојот на економијата се фискалната стабилност и предвидливоста

Заев - Бјорсон Баркбу: Kлучни за развојот на економијата се фискалната стабилност и предвидливоста

РАСТ НА ПЛАТИ: Европска земја го зголемува минималецот

РАСТ НА ПЛАТИ: Европска земја го зголемува минималецот

ГО СИМНА ЗЛАТОТО ОД ТРОНОТ: Овој метал е број еден

ГО СИМНА ЗЛАТОТО ОД ТРОНОТ: Овој метал е број еден

Голем интерес кај бизнис заедницата од земјата и регионот за осмото издание на Самитот Македонија2025

Голем интерес кај бизнис заедницата од земјата и регионот за осмото издание на Самитот Македонија2025

Фактор позајми брзи кредити од најголемите друштва: ИутеКредит и СН со најниски трошоци, „Кредисимо“ не ви верува, „М Кеш” ќе ве изгори

Фактор позајми брзи кредити од најголемите друштва: ИутеКредит и СН со најниски трошоци, „Кредисимо“ не ви верува, „М Кеш” ќе ве изгори

ДОДЕКА ГРУЕВСКИ Е ОСЛОБОДЕН, сите ние кај Кинезите се задолжуваме уште 180 милиони долари за Кичево-Охрид

ДОДЕКА ГРУЕВСКИ Е ОСЛОБОДЕН, сите ние кај Кинезите се задолжуваме уште 180 милиони долари за Кичево-Охрид

Мила Царовска: Просечната пензија во 2020 ќе биде 15.500 денари

Мила Царовска: Просечната пензија во 2020 ќе биде 15.500 денари

Стопанска банка а.д. Битола оствари добивка во деветте месеци годинава

Стопанска банка а.д. Битола оствари добивка во деветте месеци годинава