25 Април, 2019
0.0202

Шапуриќ има акции во 11 компании, Филипче во четири

Објавено во: Економија 15 Април, 2019

Истражувањата на СКУП во рамките на проектот ПЕП, објави дека министерот без ресор за подобрување на инвестициската клима Зоран Шапуриќ има акции во 11 компании што е потврдено од негова страна со тврдење дека уделот е незначителен.

Станува збор за удели во Гранит – 30 акции, Телеком – 150 акции, ЗИК Пелагонија – 10, Жито Лукс – 60, Тетекс – 25, Макстил – 190, Алкалоид – 15, РЖ Услуги – 90 како и во ТТК Банка – 50, Стопанска банка – 350 и Комерцијална банка – 20.

Станува збир за 900 акции со вкупна вредност од околу 11.000 евра, што, како што вели Шапуриќ може да се провери и во институциите. Повеќето од овие акции, тврди, се безвредни. 

Министерот за образование и наука, Арбер Адеми, навел дека има акции во Кожарско Преработувачки Комбинат – Куманово.

Мила Царовска, министерката за труд и социјална политика,  пријавила акции кои се во сопственост на нејзината мајка во винарската визба Попова кула, а дел во Комерцијална банка.

Кочо Анѓушев, заменик претседателот на владата, кој е задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори има 80% удели во компанијата „Фероинвест“, а неговата сопруга во „Офис рент“.

Неодамна порталот Лидер објави дека 458-те акции кои министерот Венко Филипче ги поседува се во 4 компании, од 2008 година без промена и тоа во: „Макстил“ АД, ДГ „Бетон“ АД, ГД „Гранит“ АД и „Макпетрол“ АД.


Можеби ќе ве интересира

Пука ли „Росњефт“ во празно: Пари легнуваат на контото на рускиот нафташ

Пука ли „Росњефт“ во празно: Пари легнуваат на контото на рускиот нафташ

Дали ќе поскапи цената на свинското пред претстојните празници?

Дали ќе поскапи цената на свинското пред претстојните празници?

Царинска политика по мерка на бизнисот

Царинска политика по мерка на бизнисот

Eве каде може да ги проверите годишните даночни пријави

Eве каде може да ги проверите годишните даночни пријави

Како им одеше бизнисот лани на компаниите за осигурување „Сава“ и „Еуроинс осигурување“ ?

Како им одеше бизнисот лани на компаниите за осигурување „Сава“ и „Еуроинс осигурување“ ?

Колку Мермерен комбинат ги плаќа менаџерите кои направија 22 милиони евра профит?

Колку Мермерен комбинат ги плаќа менаџерите кои направија 22 милиони евра профит?

Павле Гацов ги пофали новите даночни пријави

Павле Гацов ги пофали новите даночни пријави

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

НЕ ДАВААТ НИ ДОЛАР: Големи компании избегнале плаќање данок

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?

Држ - не дај со новата методологија за цената на бензините: Зошто државата чекаше фотофиниш?