09 Декември, 2023
0.1052

Што претставуваше 29 ноември во поранешна Југославија?

Објавено во: Балкан 29 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Денот на Републиката се прославуваше на 29 ноември и беше еден од петте национални празници во поранешна Југославија.

Овој датум всушност го означи Второто заседание на АВНОЈ во Јајце, Босна и Херцеговина во 1943 година, кога под раководство на Комунистичката партија на Југославија беше донесена одлука за формирање федерална држава Југославија, како и конститутивна Собрание две години подоцна, кога го доби името Федеративна Народна Република Југославија (ФНРЈ).

На познатото Второ заседание на АВНОЈ присуствуваа 142 делегати, а претседаваше предвоениот претседател на Собранието на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците, доктор Иван Рибар.

АВНОЈ тогаш беше конституиран како законодавно и извршно претставничко тело на Југославија, додека Националниот комитет за ослободување на Југославија (НКОЈ) беше конституиран како највисок извршен и орган на народната власт, кој ги имаше сите карактеристики на народна револуционерна власт.

Сите одлуки и обврски на претходната власт беа поништени и таа заедно со Петар II Караѓорѓевиќ беше протерана од државата.

Во тоа време, словенечките и хрватските делегати во Јајце настапуваа како претставници на одделни држави, а Словенија имаше посебни барања во однос на границите и јазикот.

Како посебна одлука на АВНОЈ, на Јосип Броз Тито му е доделена титулата „Маршал на Југославија“, врз основа на предлогот на словенечката делегација.

Југославија е име што означува три различни но последователни политички ентитети што постоеја во поголемиот дел од 20. век на Балканскиот Полуостров, а во чии рамки спаѓаа јужнословенските земји меѓу кои и Македонија.

По завршувањето на војната - од 1945 година, тој датум се прославуваше како Ден на Републиката и беше еден од најголемите државни празници во поранешна СФРЈ, кој свечено се прославуваше низ целата земја.

На овој ден се пееја пофални песни за Тито, се одржуваа приредби во културните домови, а учениците од прва класа станаа пионери. Последната генерација пионери е родена во 1982 година. За многумина, пак, првата асоцијација за овој празник е рано станување и одење во кланица за свињи. Поради општата еуфорија што го придружуваше овој ден, го прославија и оние кои не беа големи љубители на Тито и социјализмот.


Интересното кај овој празник е што продолжи да се празнува и по распаѓањето на СФРЈ.

По распаѓањето на СФРЈ, Денот на Републиката престана да се слави во речиси сите поранешни републики, а од крајот на деведесеттите се славеше само во Србија, до нејзиното официјално укинување, на 14 ноември 2002 година, со одлука на Сојузното собрание на Сојузна Република Југославија.


Фото: Youtube - screenshoot - WonderWhy

Видео: Youtube

Извор: данас

НЕМА ДА ВЕРУВАТЕ ШТО СЀ СЕ ПРОИЗВЕДУВАШЕ ВО ЈУГОСЛАВИЈА: Тоа беа времиња кога ни завидуваше половина свет

* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

СРПСКИ МЕТЕОРОЛОГ: Судир на силни антициклони ќе ни донесе зима на каква што не се надевавме

СРПСКИ МЕТЕОРОЛОГ: Судир на силни антициклони ќе ни донесе зима на каква што не се надевавме

ВУЧИЌ СЕ СРЕТНА СО СВОЈОТ ДВОЈНИК: Од него доби и подарок

ВУЧИЌ СЕ СРЕТНА СО СВОЈОТ ДВОЈНИК: Од него доби и подарок

ВРАЧЕНИ МУ СЕ ДВЕ КАЗНИ: Приведен е српски политичар на Косово

ВРАЧЕНИ МУ СЕ ДВЕ КАЗНИ: Приведен е српски политичар на Косово

Поскапува патарината во Грција

Поскапува патарината во Грција

ДУРИ 70 ПРОДАВНИЦИ И НАД ТРИ ИЛЈАДИ ВРАБОТЕНИ ВО ЛИДЛ-СРБИЈА: Во Краљево и Златибор се отворија продавници

ДУРИ 70 ПРОДАВНИЦИ И НАД ТРИ ИЛЈАДИ ВРАБОТЕНИ ВО ЛИДЛ-СРБИЈА: Во Краљево и Златибор се отворија продавници

ОБДУКЦИЈАТА ЌЕ ОТКРИЕ МНОГУ ДЕТАЛИ, ЗАТОА Е КЛУЧНА: Еве што велат српските експерти за монструозното убиство на Вања

ОБДУКЦИЈАТА ЌЕ ОТКРИЕ МНОГУ ДЕТАЛИ, ЗАТОА Е КЛУЧНА: Еве што велат српските експерти за монструозното убиство на Вања

МЕШТАНИТЕ OД ГРЧКО СЕЛО ГЛАСАА ЗА ПРЕСЕЛУВАЊЕ: Не сакаат да страдаат од поплави

МЕШТАНИТЕ OД ГРЧКО СЕЛО ГЛАСАА ЗА ПРЕСЕЛУВАЊЕ: Не сакаат да страдаат од поплави

Стив Вознијак од утре станува српски државјанин

Стив Вознијак од утре станува српски државјанин

„ОВА НЕ ТРЕБАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ“: Се огласи таткото на мала Тијана, кој се бореше да се донесе „Тијанин закон“ во Србија, Игор Јуриќ

„ОВА НЕ ТРЕБАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ“: Се огласи таткото на мала Тијана, кој се бореше да се донесе „Тијанин закон“ во Србија, Игор Јуриќ