22 Септември, 2019
0.0196

ШТО САКАШЕ ДА КАЖЕ СО ОВАА МИСЛА ЏЕК МА: Светот ќе страда во наредните 30 години

Објавено во: Економија 12 Септември, 2019

Во наредните 30 години светот ќе претрпи големи социјални немири бидејќи технологијата целосно ќе ја промени економијата. Оваа мисла излезе од устата на милијардерот кој пред два дена ја напушти функцијата на компанијата која ја воздигаше скоро две децении.

Што сакаше да каже Џек Ма со мислата дека  „Светот ќе страда во наредните 30 години“

Тој гледа повеќе страдање отколку среќа и затоа порачува да се воведат итни реформи во образованието за секој да добие можност да се стекне со соодветни вештини кои ќе го направат конкурентен на пазарот на трудот за да може да се „натпреварува“ со роботите. 

СЕКОГАШ ЧЕКОР ПРЕД ДРУГИТЕ: Скромниот Џек Ма и неговите тајни за успех

- Пред 15 години над 300 пати држев говори со предупредување од последиците кои ќе ги нанесе интернет трговијата, но малкумина слушаа. Денес работењето со „клауд“ сервери и вештачка интелегенција е неопходно за бизнисот, па затоа традиционалните индустрии треба да престанат да се жалат од развојот на технологијата и да почнат да бараат решенија, вели Ма.

Можеби ќе ве интересира

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра