23 Април, 2018
0.0740

Што се случи со германската економија во 2017 година?

Објавено во: Економија 11 Јануари, 2018

Германија важи за економскиот мотор на Европската унија. 

БДП на земјата  лани порасна за 2,2% во спредба со 1,9% претходната година. Ова е најголем раст од 2011 година. Ниските каматни стапки, релативно евтиното евро и зголемената домашна приватна потрошувачка, се фактори кои доведоа до ваков раст.

Според  германскиот Завод за статистика, инвестициите и потрошувачката, но и градежништвото, даваат најголем придонес за раст. Трошењето на Владата расте со побавно темпо. Лани вишокот на трговското салдо се зголемило и  придонело за поголем БДП, додека една година порано тоа се намали.

Германија во 2017 година имаше и рекорден буџетски вишок, според одделни владини податоци. По неколку години борење со хроничен дефицит, Владата успеа да ја зголеми состојбата на плус 38,4 милијарди евра, што е 1,2% од БДП.

Ова е четврта година по ред на вишок и е најголема од досегашното обединување на Германија.

Можеби ќе ве интересира

Предлог-законот за енергетика во процедура

Предлог-законот за енергетика во процедура

Отфрлени полициските пријави против раководството на „Макпетрол“

Отфрлени полициските пријави против раководството на „Макпетрол“

Во УЈП ќе се оди само со закажан термин

Во УЈП ќе се оди само со закажан термин

Кинески конгломерат ја напушта Deutsche Bank

Кинески конгломерат ја напушта Deutsche Bank

Фото: Ако испазарите во Веро за 30 минути нема да платите паркинг

Фото: Ако испазарите во Веро за 30 минути нема да платите паркинг

Откриена стара рударска населба на место каде што ќе се гради рудник во Радовиш

Откриена стара рударска населба на место каде што ќе се гради рудник во Радовиш

ZTE опасно тоне по американските санкции

ZTE опасно тоне по американските санкции

Рудници во вселената - Бизнис кој ќе вреди трилиони

Рудници во вселената - Бизнис кој ќе вреди трилиони

Колку троши ФК Силекс за една година на фудбалери?

Колку троши ФК Силекс за една година на фудбалери?