29 Ноември, 2021
0.0217

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО БАНКИТЕ, БУКВАЛНО СЕ „ГОЛТААТ“ - сега се споени уште две големи српски банки

Објавено во: Финансии 08 Ноември, 2021

Србија има една банка помалку. Се продаде и Сбер банка, што значи дека многу брзо по завршувањето на трансакцијата, во таа земја ќе има 23 банки. Во исто време, експертите тврдат дека во Србија би можело да има и помалку банки, а оптималната бројка е меѓу 15 и 18.

АИК банка, која работи во рамките на МК Групацијата, минатата недела потпиша купопродажен договор за преземање на Сбербанк Србија. Договорот за преземање е дел од заедничкиот договор потпишан помеѓу Sberbank Europe AG и од друга страна AIK Bank a.d. Белград, и Горење банка Крањ и третиот учесник AEC Ltd.

На овој начин беше завршена уште една голема трансакција на финансискиот пазар на Србија, каде со најновата трансакција ќе работат вкупно 23 банки. За споредба, до неодамна во таа земја имаше 26 банки, а во 2000 година во Србија работеа дури 47 банки.

А, не така одамна, новата ОТП банка Србија започна со работа со спојување на ОТП банка Србија, Белград (поранешна Сосиете Женерал Србија) и Војводјанска банка а.д. Нови Сад.

Во тоа време имаше и преземање на Комерцијална банка од НЛБ банка од Словенија. Претходно, Opportunity Bank во Србија доби нови сопственици - две банки од Германија и две компании со седиште во Луксембург и Холандија.

Процесите на интеграција на српскиот банкарски пазар се очекувани и треба да сметаме на натамошно поврзување на банките и консолидација. Оптималниот број на банки во Србија е од 15 до 18. Проценките покажуваат дека бројот на банки во однос на нашето население и БДП е над оптималниот, така што очекувам понатамошна интеграција во следниот период“,  изјави за Блиц Бизнис, деканот. на белградската банкарска академија Хасан Ханиќ.

Нашиот соговорник додава дека врз консолидацијата на пазарот и сè повеќе аквизиции меѓу банките влијаат и новите трендови, односно примената на новите информатички технологии и зголемената употреба на интернетот и мобилното банкарство. Сето тоа, како што вели, ја намалува потребата од луѓе, но и банкарската мрежа.

Извор.Блиц.рс

Можеби ќе ве интересира

Петер Зелен доби согласност од НБМ да биде реименуван за член на Управен одбор на НЛБ Банка

Петер Зелен доби согласност од НБМ да биде реименуван за член на Управен одбор на НЛБ Банка

Преку новите совети СКСМ ќе ја јакне конкурентноста на компаниите

Преку новите совети СКСМ ќе ја јакне конкурентноста на компаниите

„Макпетрол“ со добивка од речиси 20 милиони евра во првите три квартали од годината

„Макпетрол“ со добивка од речиси 20 милиони евра во првите три квартали од годината

ВО ИНДУСТРИСКАТА ЗОНА ВИЗБЕГОВО СЕ ВРТИ ПРОФИТ ОД 30 МИЛИОНИ ЕВРА - градоначалникот на Бутел на средба со бизнисмените за решавање на проблемите

ВО ИНДУСТРИСКАТА ЗОНА ВИЗБЕГОВО СЕ ВРТИ ПРОФИТ ОД 30 МИЛИОНИ ЕВРА - градоначалникот на Бутел на средба со бизнисмените за решавање на проблемите