19 Ноември, 2019
0.0183

Што велат текстилните компании за повисок минималец?

Објавено во: Економија 23 Октомври, 2019

За текстилните компании зголемувањето на минималецот ќе биде проблем. 

Растот на минималната плата ќе донесе проблеми со работниците, кои и сега не се продуктивни,  оценија вчера членките на текстилниот кластер. Тие побараа да се врати законското решение со коешто ќе можат на 20 отсто од вработените во една фабрика да им исплаќаат плата под минималната,  иако ваков закон веќе беше укинат од Уставниот суд.  Некои од членките на текстилниот кластер излегоа со предлог еден ден да покажат граѓанска непослушност, за да ги усвојат нивните барања.

Можеби ќе ве интересира

ИНСПЕКЦИИ: Транспортен и АХВ најмногу удираат по џебот, „Животна средина“ се бори со кривични пријави

ИНСПЕКЦИИ: Транспортен и АХВ најмногу удираат по џебот, „Животна средина“ се бори со кривични пријави

Ангеловска: Ќе се зголеми прагот за ослободување од царина кај малите пратки

Ангеловска: Ќе се зголеми прагот за ослободување од царина кај малите пратки

УТРИНСКИ ФОКУС: ММФ ги кажа забелешките-Минималната плата нема да ја намали сиромаштијата

УТРИНСКИ ФОКУС: ММФ ги кажа забелешките-Минималната плата нема да ја намали сиромаштијата

НА СРЕДИНАТА НА ДЕКЕМВРИ: Од скенирањето фискални, ќе ќарат тие што скенирале

НА СРЕДИНАТА НА ДЕКЕМВРИ: Од скенирањето фискални, ќе ќарат тие што скенирале

„Уни Банка“ во остра конкуренција го зголеми кредитното портфолио за 10 отсто

„Уни Банка“ во остра конкуренција го зголеми кредитното портфолио за 10 отсто

Индустри Сервис подготвува до 9.000 оброци дневно за вработените на пет странски компании во земјата

Индустри Сервис подготвува до 9.000 оброци дневно за вработените на пет странски компании во земјата

Илија Гечев купи акции во „Макошпед“, на шпедицијата и тргна!

Илија Гечев купи акции во „Макошпед“, на шпедицијата и тргна!

ТОП ДРЖАВНИ ДОЛЖНИЦИ: МЖ Транспорт борчи 52 милиони евра

ТОП ДРЖАВНИ ДОЛЖНИЦИ: МЖ Транспорт борчи 52 милиони евра

На колку години ќе се пензионираат Германците?

На колку години ќе се пензионираат Германците?