14 Ноември, 2019
0.0191

ШВАЈЦАРЦИТЕ СО НАЈДЛАБОК ЏЕБ: Пресметано е колку пари имаат Македонците

Објавено во: Економија 07 Ноември, 2019

Швајцарците се најбогати, а Македонците се меѓу едни од најсиромашните народи. 

Секој Македонец има 25.700 долари, Словенецот поседува по 122.000 долари, а Швајцарците се најбогати во Европа.

Меѓу соседите и земјите од поранешна Југославија најдобро позиционирани се Словенија со 122.508 долари и Хрватска со 62.804 долари. Жителите на Црна Гора имаат 53.484 долари, Босанците имаат 27.873, a Србите 25.046 долари.

Најбогати се жителите на Швајцарија со 564.653 долари по човек. Зад нив се Исланд со 380.868 долари, Луксембруг со 358.003 и Данска со 284.022 долари по лице. Богати се и Малтежаните со 143.566 по лице, а жителите на Монако располагаат со 218.321 долар по лице. 

Credit Suisse“ во десетто издание на нивниот „Глобален извештај за богатството“ за 2019 година, ги рангираше европските држави, односно направи список на земји со „износот на богатство“ по возрасно лице.

На дното на листата се Украина со 8.792 долари, Грузија со 12.609 и Молдавија со 12.804 долари.

Можеби ќе ве интересира

СПАС ВО ПОСЛЕДЕН ЧАС: Германија избегна рецесија

СПАС ВО ПОСЛЕДЕН ЧАС: Германија избегна рецесија

Заев- Мицотакис: Економските односи меѓу двете земји бележат нагорен тренд

Заев- Мицотакис: Економските односи меѓу двете земји бележат нагорен тренд

Kолективна трговска ознака за производите од грчката област Македонија e „Macedonia the GReat”

Kолективна трговска ознака за производите од грчката област Македонија e „Macedonia the GReat”

Драматични прогнози за потрошувачката на нафта во иднина

Драматични прогнози за потрошувачката на нафта во иднина

Пратениците дадоа зелено светло за минималец од 14.500 денари

Пратениците дадоа зелено светло за минималец од 14.500 денари

Заев: Работиме бизнис дијаспората да го донесе капиталот во Македонија

Заев: Работиме бизнис дијаспората да го донесе капиталот во Македонија

ЌЕ ИМА ПАРИ ЗА СОЦИЈАЛЦИТЕ - во Буџетот за социјални трансфери ќе одат 1,9 милијарди евра

ЌЕ ИМА ПАРИ ЗА СОЦИЈАЛЦИТЕ - во Буџетот за социјални трансфери ќе одат 1,9 милијарди евра

Историски највисок буџет за историски избори - Како ќе се справи економијата?

Историски највисок буџет за историски избори - Како ќе се справи економијата?

ИМА ДВЕ ЌУКИ, КРЕДИТ, ПУШКА И ПИШТОЛ: Каков имот поседува новиот потпретседател на Собранието Рамчиловиќ

ИМА ДВЕ ЌУКИ, КРЕДИТ, ПУШКА И ПИШТОЛ: Каков имот поседува новиот потпретседател на Собранието Рамчиловиќ