26 Март, 2019
0.0215

Швајцарско чудо: Стапката на невработеност кај младите помала од онаа кај возрасните

Објавено во: Економија 10 Јануари, 2019


Швајцарија во 2018-та постигнала рекордно ниска просечната месечна стапка на невработеност во земјата во последните десет години од само 2,6 отсто, во споредба со 3,2 од 2017 година, според податоците на Државниот секретаријат за економски прашања - SECO, 

Она што е најинтересно е дека стапката на невработеност кај младите минатата година достигнала 2,4 отсто, што е за 0,7 отсто помалку во однос на претходната година.


Просечната месечна стапка на невработеност на лица постари од 50 години изнесува 2,5 проценти.

Во соопштението SECO констатира дека податоците од 2018 покаживаат дека швајцарската економија и пазарот на труд се "стабилни и во здрава состојба."

Минатата година, Швајцарија месечно во просек имала по 118.103 невработени, што е за 25.039 помалку во споредба со 2017 година.
Можеби ќе ве интересира

Во Македонија дете од 15 години е најмладиот милионер

Во Македонија дете од 15 години е најмладиот милионер

УТРИНСКИ ФОКУС: Како добивката на „Европа“ порасна за 111,5%, Заев и Мицкоски ќе ги кршат копјата вечерва

УТРИНСКИ ФОКУС: Како добивката на „Европа“ порасна за 111,5%, Заев и Мицкоски ќе ги кршат копјата вечерва

Регулаторна комисија за енергетика го укинува паушалот за парно-греење

Регулаторна комисија за енергетика го укинува паушалот за парно-греење

Македонски производител на чоколади и бонбони ја зголеми двојно добивката

Македонски производител на чоколади и бонбони ја зголеми двојно добивката

Акционери од Топлификација преку писмо побараа помош од Заев

Акционери од Топлификација преку писмо побараа помош од Заев

Расте цената во Скопје, но и во другите градови: Познато колку бил просекот за метар квадратен лани

Расте цената во Скопје, но и во другите градови: Познато колку бил просекот за метар квадратен лани

Има ли спас за капиталните инвестиции, катастрофа и во вториот месец

Има ли спас за капиталните инвестиции, катастрофа и во вториот месец

Кој човек во земјава има најголеми приходи во една година?

Кој човек во земјава има најголеми приходи во една година?

Немаат работници, па вработуваат пензионери

Немаат работници, па вработуваат пензионери