22 Април, 2019
0.0258

Симовски: Пописот ќе биде без етничка графа за да нема политички влијанија

Објавено во: Македонија 10 Февруари, 2019

Директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски, во интервју за Алсат, смета дека пописот на населението предвиден за 2020 година ќе помине без политички влијанија. Тој вели дека ова е една од причините зошто не му е потребна табела за етничката припадност на граѓаните во пописот. За разлика од неуспешниот попис во 2011 година, овој пат Симовски вели дека ќе биде регистрирана дијаспора, имено оние кои се отсутни во земјата повеќе од 1 година.

- Регистрацијата во Македонија мора да има. Не се работи за нашата волја или нешто друго, но тоа е потреба од овие податоци, а ние треба да гi обезбедиме. Но, она што беше проблем na последниот неуспешен попис, политичкото влијание што го спомнавте, сега сите наши активности за овој се претежно ориентирани за да се избегне каква било можност за политичко влијание. Регистрацијата е статистичка операција и мора да остане како таква ", рече Симовски за Алсат.

Предложете измени на Законот, вели дека биле предлог на Заводот за статистика, односно дека од таму го побарале тоа.

- Не вклучувањето на етничката припадност во пописот е нашиот предлог. Ние цениме дека на овој начин ќе го тргнеме пописот од единственото поле на политички интерес. Значи, политиката во принцип е заинтересирана за оваа белешка. Ако го разбереме ова, нема да има интерес во политиката да се вклучат во каква било регистрација - вели првиот статистичар.

Една од пречките, покрај етничката припадност, во 2011-та била и евиденцијата на дијаспората.

- Тоа беше главната пречка и во 2002 и 2011 година, бидејќи со тој закон не беше можно да се вклучат и лицата кои не биле регистрирани во земјата повеќе од една година. Овој пат, овие лица ќе бидат вклучени во регистрацијата, така што ќе бидат регистрирани, со што ќе им дадеме повеќе можности за нивна регистрација - додава тој.


Можеби ќе ве интересира

Додека пукале во таткото, му го убиле 8-годишното синче во кумановско

Додека пукале во таткото, му го убиле 8-годишното синче во кумановско

Помалите домашни фирми најчесто имаат партнери од регионов

Помалите домашни фирми најчесто имаат партнери од регионов

Ивор Мицковски: Историски најлош резултат за СДСМ

Ивор Мицковски: Историски најлош резултат за СДСМ

Саниран дефектот на „Видое Смилевски Бато“ 11

Саниран дефектот на „Видое Смилевски Бато“ 11

Зеколи: Власта понижувачки изгуби, опозицијата убедливо победи

Зеколи: Власта понижувачки изгуби, опозицијата убедливо победи

УТРИНСКИ ФОКУС: Во втор круг силите ќе ги мерат Пендаровски и Силјановска

УТРИНСКИ ФОКУС: Во втор круг силите ќе ги мерат Пендаровски и Силјановска

Атанасоски: Апсолутен црвен аларм кон политиките на власта

Атанасоски: Апсолутен црвен аларм кон политиките на власта

Епидемијата на морбили не стивнува: Вакцинацијата задолжителна и за училиште

Епидемијата на морбили не стивнува: Вакцинацијата задолжителна и за училиште

Савески: Стравувам дека власта ќе посегне по нерегуларности во вториот круг за да избегне бламажа

Савески: Стравувам дека власта ќе посегне по нерегуларности во вториот круг за да избегне бламажа