05 Февруари, 2023
0.0224

СИНДИКАТОТ ЈА СЛАВИ ОДЛУКАТА НА УСТАВЕН СУД ЗА НЕДЕЛА - покажаа дека се на страната на правдата и работниците

Објавено во: Македонија 01 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

Уставниот суд застана на страната на вистината и правдата и не ја прифати иницијативата на Стопанската комора, односно го потврди ставот на Сојузот на синдикатите на Македонија и ги остави на сила одредбите од законските решенија со кои недела е неработен ден за најголем број на работници и на тој начин придонесе за зацврстување на правниот поредок и правната сигурност на работниците и граѓаните во државата.

Со оваа реакција се јави Сојузот на синдикатите на Македонија, откако Уставниот суд донесе одлука да не ја прифати иницијативата и донесе конечна одлука недела да остане неработен ден.

„На овој начин Уставниот суд ја враќа вербата на работниците и синдикатот како нивни претставник и застапник, во владеењето на законите и правда за сите во државата и покрај барањето и притисоците на одделени работодавачи кои водени од желбата за сопствен профит се обидоа да го намалат и елиминираат ова гарантирано право на работниците.

Уставниот суд како гарант на уставноста и законитоста во државата потврди дека Сојузот на синдикатите на Македонија е вистински заштитник на работничките права и дека работодавачите немаат моќ пред институциите доколку постапуваат без аргументи и без на закон засновани барања и решенија“, се вели во соопштението од ССМ.

Работниците, како што велат од ССМ, ќе ја искористат неработната недела за одмор и обнова на нивната работна сила во интерес на подобрување на нивната продуктивност од што бенефит ќе има целата држава. Во демократските држави каде претендира да биде вклучена и нашата држава, неработната недела е креативно време посветено на семејството , грижа за децата , но и време потребно за подигнување на културно , спортско и образовно ниво на работниците и граѓаните кои се најважниот ресурс на секоја држава.

Уште една битка е добиена, но ССМ продолжува понатаму, наша правна водилка во обезбедувањето на работничките права се националните закони, меѓународните трудови стандарди и европски документи без кои не се можни евроинтеграциските процеси во државата.

Можеби ќе ве интересира

Протераниот бугарски пратеник очекува враќање на ветото за Македонија

Протераниот бугарски пратеник очекува враќање на ветото за Македонија

Како една тепачка на наркодилери во Охрид, стигна до Брисел

Како една тепачка на наркодилери во Охрид, стигна до Брисел

Дали ќе одговара Стојанов затоа што бараше податоци за македонски полицаец?

Дали ќе одговара Стојанов затоа што бараше податоци за македонски полицаец?

По кршењето на македонскиот клуб во Благоевград, Левица бара протестна нота да му се врачи на бугарскиот амбасадор

По кршењето на македонскиот клуб во Благоевград, Левица бара протестна нота да му се врачи на бугарскиот амбасадор

МНР: Ќе реагираме до ЕП за навредите на Јорданов, Бугарија не спречи радикали да дојдат на Деве Баир

МНР: Ќе реагираме до ЕП за навредите на Јорданов, Бугарија не спречи радикали да дојдат на Деве Баир

МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРИЈА: Веќе 17 години напади врз македонските клубови

МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРИЈА: Веќе 17 години напади врз македонските клубови

Бугарскиот европратеник Јорданов ги нарече Македонците „одродени Бугари“

Бугарскиот европратеник Јорданов ги нарече Македонците „одродени Бугари“

Љупчо Николовски: Крива Паланка покажа што е патриотизам и како не се потклекнува на навредите

Љупчо Николовски: Крива Паланка покажа што е патриотизам и како не се потклекнува на навредите

Македонскиот полициски синдикат: Полицајците најпрофесионално покажаа како се чува безбедноста на граѓаните и државата

Македонскиот полициски синдикат: Полицајците најпрофесионално покажаа како се чува безбедноста на граѓаните и државата