16 Октомври, 2019
0.0170

СИТЕ БОГАТАШИ ПОЧНАЛЕ НА ИСТ НАЧИН: Еве што правеле со парите

Објавено во: Финансии 03 Октомври, 2019

Без разлика на тоа дали сакате еден ден да имате еден милион или 10 милиони долари на вашата сметка за штедење , треба да започнете од некаде.

За да ги открие почетните чекори на денешните богати, советникот за лични финансии Томас Корли поминал пет години проучувајќи ги нивните навики на трошење.

Во своето истражување, тој разговарал со 233 луѓе, од кои 177 своето богатство го заработиле самостојно. За целите на истражувањето, тој избрал група чијшто минимален годишен приход е 160,000 американски долари и поседуваат средства од приближно 3,2 милиони долари.

Преку интервјуа и анализи, Корли открил дека сите тие делат десетина заеднички навики и дека дури 80 проценти од нив станале богати по 50-годишна возраст. Исто така, неговото истражување покажало дека скоро сите започнале на ист начин.

„Сите милионери кои своето богатство го заработиле сами започнале да штедат пари. Со првата заштеда на сметка, тие би оставиле 10 до 20 проценти од своите приходи“, напишал Корли во својот труд, пренесува Novac.hr.

Како што објаснува Бизнис Инсајдер, богатите во ова истражување, покрај тоа што одвоиле дел од приходите, развиле и друга стратегија. Тоа е таканаречен систем за отпадоци кога заштедите се поделени на четири дела: заштеда во пензија, специјални трошоци, неочекувани трошоци и циклични трошоци.

Заштедите за пензија вклучуваат класични пензиска заштеда, додека идните трошоци за образование, свадбените трошоци, готовина за дом и другите очекувани трошоци за живот спаѓаат во вториот чекор, односно посебните трошоци.

Третиот дел е всушност фонд за итни случаи, посебна сметка за пари со готовина што ќе се намали во случај на ненадејно губење на работа или итна медицинска помош. А збирот на циклични трошоци содржи заштеда за подароци за роденден, празници и одмори.

„За да успеат, тие развиле строги правила на штедење. Сепак, не е тајна дека колку побрзо ќе започнете да штедите, толку повеќе пари ќе имате подоцна“, заклучи Корли во својот труд.

Можеби ќе ве интересира

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода

Амбасадата на Р. Словенија и Creative Hub во организација на првиот Креатон

Амбасадата на Р. Словенија и Creative Hub во организација на првиот Креатон

Манчевски: Ако не ги ажурираат податоците, институциите нема да ја земат платата

Манчевски: Ако не ги ажурираат податоците, институциите нема да ја земат платата