18 Мај, 2021
0.0223

СИТЕ ПОГЛЕДИ ВПЕРЕНИ КОН УСТАВЕН СУД - како денеска ќе „пресече“ за Фондот и за штедачите

Објавено во: Финансии 21 Април, 2021

Сите погледи во финансискиот свет денеска се вперени кон Уставниот суд. 

Во текот на денешниот ден треба да продолжи седницата на оваа висока судска инстанца, на која треба да се расправа за член 163 одф Законот за банки.

Претходно Усдтавен суд извести дека седницата ќе продолжи по изјаснувањето на Државната комисија за спречување на корупцијата - за утврдување постоење судир на интереси кај одредени судии на Уставниот суд, односно тие го дадоа како термин денешниот ден, 21 април. 

Инаку, мислењето кое Уставен го добил од Антикорупциска е дека нема судир на интереси кај уставните судии да гласаат по иницијативата.

Како што е познато, членот 163 од Законот за банките кој сега е на преиспитување, налага од стечајната маса побарувањата на Фондот за осигурување на депозити по основ на исплати на осигурени депозити, да се исплаќаат пред побарувањата на останатите доверители.

Токму на оваа одредба реагираат штедачите и бараат да се измени, односно Фондот да нема предимство. 

„Одредбата со која Фондот за осигурување на депозити има приоритет при наплата на побарувањата од стечајната маса е неуставна и од тие причини Уставниот суд треба да ја укине и да ја стави вон сила“, велат од Здружението за заштита на штедачите.

Можеби ќе ве интересира

Кристина Камчева влегува во Надзорен одбор на Стопанска банка Битола

Кристина Камчева влегува во Надзорен одбор на Стопанска банка Битола

Почнал повратот на ДДВ: За граѓаните 6,5 милиони евра, нема да има за тие што добија два пати во февруари

Почнал повратот на ДДВ: За граѓаните 6,5 милиони евра, нема да има за тие што добија два пати во февруари

ГОДИНАВА ЌЕ ИМАМЕ ПОВИСОКИ ЦЕНИ ОД ОНА ШТО СЕ ОЧЕКУВАШЕ - Народна банка ги зголеми прогнозите за инфлација на 2,2 отсто за годинава

ГОДИНАВА ЌЕ ИМАМЕ ПОВИСОКИ ЦЕНИ ОД ОНА ШТО СЕ ОЧЕКУВАШЕ - Народна банка ги зголеми прогнозите за инфлација на 2,2 отсто за годинава

Адвокатите се дигитализираат!

Адвокатите се дигитализираат!