05 Декември, 2021
0.0279

Со континуирана модернизација на мобилната мрежа, Телеком се подготвува за 5G

Објавено во: Мои пари 26 Октомври, 2021

Македонски Телеком продолжува со модернизација на мобилната мрежа и замена на опремата со најнова технологија, што е подготовка за имплементација на мрежата на петтата генерација.

Планот е да се опфати целата територија на Македонија. Од август до сега успешно се реализираше модернизацијата во регионите:  Штип, Кавадарци, Неготино, Градско, Велес, Прилеп, Крушево, Демир Хисар и Битола, а октомври и ноември ќе се продолжи во Ресен, Охрид и Струга.

Со досегашните активности една третина од мрежата на Телеком е подготвена за 5G, а според планот во втората половина на 2022 година со 5G сигнал ќе може да се опфатат две третини од населението, вклучително и градот Скопје. Со модернизацијата, освен што ќе се создадат услови за воведување на најновите технологии значително ќе се зголеми капацитетот на мрежата и ќе се подобри корисничкото искуство.

Пионери во 5имплементација

Од првите тестирања до имплементацијата на терен, проектот за 5G на Телеком континуирано се спроведува веќе три години, со цел на корисниците да добијат поголеми брзини и одлична услуга.  Во 2018 година Македонски Телеком го изведе првото 5G демо и измери гигабитни брзини. Тука почна приказната за 5G во Македонија, а веќе наредната година беа поставени првите тестни базни станици во центарот на Скопје и Охрид. Истата година Телеком постави уреди за тестирање на оваа најнова технологија на Институтот за комуникаци и базна станица на ФЕИТ, со што студентите и професорите беа меѓу првите што ја тестираа 5G во реални услови.

Со модернизацијата на мобилната мрежа на Телеком што се одвива во моментов се создаваат реални услови за воведување на 5G технологијата.

ПР Објава

Можеби ќе ве интересира

ЗАСАДЕН Е ВТОРИОТ „ПЕНЗИСКИ ПАРК“ ВО СРЕДНОТО УЧИЛИШТЕ „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО ОХРИД

ЗАСАДЕН Е ВТОРИОТ „ПЕНЗИСКИ ПАРК“ ВО СРЕДНОТО УЧИЛИШТЕ „СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ВО ОХРИД

Зоран Спасов Ѕоф ќе ја промовира новата книга „Торонто експрес“ во Literatura.mk Superstore во „Ист гејт мол“

Зоран Спасов Ѕоф ќе ја промовира новата книга „Торонто експрес“ во Literatura.mk Superstore во „Ист гејт мол“

Новата серија гејмерски монитори HUAWEI MateView GT веќе e достапна на македонскиот пазар

Новата серија гејмерски монитори HUAWEI MateView GT веќе e достапна на македонскиот пазар

Еднодневна изложба на илустрации во Гевгелија

Еднодневна изложба на илустрации во Гевгелија

Започна со 4 вработени, а денес е најголем брокер на пазарот на осигурување – СН Осигурителен Брокер овој декември одбележува 7 години постоење

Започна со 4 вработени, а денес е најголем брокер на пазарот на осигурување – СН Осигурителен Брокер овој декември одбележува 7 години постоење

А1 Македонија со најдобрата новогодишна промоција во мобилната телефонија досега

А1 Македонија со најдобрата новогодишна промоција во мобилната телефонија досега

Moџо Килингтон: „Уништување“ е роман за потрагата по себе и пропаѓањето на соништата што сме ги имале

Moџо Килингтон: „Уништување“ е роман за потрагата по себе и пропаѓањето на соништата што сме ги имале

Четврто коло во наградната игра ИГРАЈ БЕЗ НЕРВОЗИ И МЕРЦЕДЕС ВОЗИ

Четврто коло во наградната игра ИГРАЈ БЕЗ НЕРВОЗИ И МЕРЦЕДЕС ВОЗИ

Прва фабрика во Македонија за производство на сончогледово масло со традиција од 1923 година

Прва фабрика во Македонија за производство на сончогледово масло со традиција од 1923 година