28 Мај, 2020
0.0301

СО РАБОТА ОД САМО ЧЕТИРИ ДЕНА - Продуктивноста во Мајкрософт скокна за 40 отсто

Објавено во: Свет 05 Ноември, 2019

Се поголем број помали компании усвојуваат четиридневна работна недела. Сега резултатите од неодамнешниот обид на „Мајкрософт“ посочуваат дека може да биде добро дури и за најголемите бизниси.

Компанијата воведе програма ова лето во Јапонија наречена „Предизвик за животниот век на работа“, која ги затвори своите канцеларии секој петок во август и им даде на сите вработени дополнителен ден за одмор секоја недела.

Резултатите беа ветувачки: Додека количината на времето поминато на работа се намали драматично, продуктивноста - мерена со продажба по вработен - порасна за скоро 40 отсто во однос на истиот период претходната година, се вели во изјавата на компанијата минатата недела.

Покрај намалувањето на работното време, менаџерите го повикаа персоналот да го намали времето што го поминале на состаноци и да одговараат на е-пошта.

Тие посочија дека состаноците не треба да траат повеќе од 30 минути. Вработените исто така беа охрабрени да ги прекинат состаноците со користење на апликација за онлајн пораки (секако дека е Мајкрософт).

Мајкрософт, од своја страна, вели дека ќе спроведе уште еден експеримент во Јапонија подоцна оваа година. Планира да ги замоли вработените да излезат со нови мерки за подобрување на рамнотежата помеѓу работата и животот и ефикасност, а исто така ќе побара од другите компании да се приклучат на иницијативата.


Можеби ќе ве интересира

СЕ БЛИЖИ 2 ЈУНИ: Франција ќе излезе од изолација

СЕ БЛИЖИ 2 ЈУНИ: Франција ќе излезе од изолација

ИМА 111 ГОДИНИ: Чилеанка го победи коронавирусот

ИМА 111 ГОДИНИ: Чилеанка го победи коронавирусот

ВИРУСОТ СЕ ВРАТИ: Јужна Кореја сега има 11.344 заразени

ВИРУСОТ СЕ ВРАТИ: Јужна Кореја сега има 11.344 заразени

РАБОТНИЦИТЕ ПАЛЕА ГУМИ: Ги разгневи затворањето на фабриката на Нисан во Барселона

РАБОТНИЦИТЕ ПАЛЕА ГУМИ: Ги разгневи затворањето на фабриката на Нисан во Барселона

ТУРИЗМОТ ОДИ ВО ДРУГА НАСОКА: Oгромен пад, но и почеста посета на планини

ТУРИЗМОТ ОДИ ВО ДРУГА НАСОКА: Oгромен пад, но и почеста посета на планини

КИПАР: Владата ќе ги покрие трошоците за заболените од коронавирус

КИПАР: Владата ќе ги покрие трошоците за заболените од коронавирус

УНИКАТНО: Oваа земја ќе покрива дел од трошоците за патување на странските туристи

УНИКАТНО: Oваа земја ќе покрива дел од трошоците за патување на странските туристи

СЕ ПЛАШАТ ОД КОРОНАВИРУСОТ: Русите патуваат со приватни авиони, но не се единствени

СЕ ПЛАШАТ ОД КОРОНАВИРУСОТ: Русите патуваат со приватни авиони, но не се единствени

КАКО ЌЕ ЗАЗДРАВУВА ЕВРОПСКАТА ЕКОНОМИЈА: Фон дер Лајен ќе објави денеска

КАКО ЌЕ ЗАЗДРАВУВА ЕВРОПСКАТА ЕКОНОМИЈА: Фон дер Лајен ќе објави денеска