24 Мај, 2019
0.0262

Состојбата е поалармантна од претходно, затворањето на обложувалниците не го намали обложувањето

Објавено во: Мои пари 14 Март, 2019


Одлуката на албанската влада да стави клуч на повеќе од 4000 обложувалници, остави 8000 луѓе без работа, додека загубата на приходот на државата се проценува на повеќе од 51 милиони долари на годишно ниво. Албанскиот парламент минатата година усвои закон, забранувајќи спортско обложување и други облици на игри на среќа од почетокот на 2019 година, наводно, во обид да се справи со зависноста и да ги заштити финансиите на домаќинствата, а регионалните медиуми пишуваа дека премиерот Еди Рама ги затворил обложувалниците поради својот брат. Имено, откако Рама ги затвори обложувалниците, во Албанија обложувањето стана можно само преку обложувалницата на неговиот брат Олси Рама „Баст Арена“,а објектите каде се врши обложување и други игри на среќана отворено или тајно, ќе бидаттретирани како парцели засадени со канабис.

Што се случува по донесувањето на законот во Албанија?

Асоцијацијата на обложувалниците во Албанија апелираше дека обложувањето ќе продолжи и покрај забраната, но илегално. Тоа и се потврди и на терен. Албанците продолжија да се обложуваат „на црно“ во скриени места, некои компании земаа лиценци за он-лајн обложување во европски држави и со овие лиценци работат во места „маскирани“ како кафулиња. Државата целосно ја загуби контролата над нив, а парите за данокот, наместо во државната каса, завршуваат во џебот на споствениците на компаниите.

Пред еден месец Албанската полиција спроведе рација во објектите за кои имаше сомневање дека работат како спортски обложувалници „на црно“ и пронајде повеќе од 2600 адреси за он-лајн обложување.

Албанските експерти за последиците од законот

Деканот на Економскиот Факултет во Тирана, Матео Спахо  за “Газета Шкипатаре’ изјави дека затворањето на спортските обложувалници може да има ризични последици, бидејќи законот за игрите на среќа ќе предизвика криза во економијата и кај луѓето вработени во овој сектор.

И други економски експерти сметаат дека затворањето на објектите – приредувачи на игри на среќа не е решение, туку дека треба да се најде компромис со компаниите кои се занимаваат со оваа дејност, вработените, па и луѓето кои ги сакаат игрите на среќа.

Анализите на психолозите кои следат што се случува со играчите на игрите на среќа после спроведувањето на законот во Албанија, велат дека состојбата сега е многу по алармантна од претходно. Луѓето кои сепак сакаат да играат се кријат на ризични места, каде што државата нема никаков пристап, а затворањето на обложувалниците воопшто не го намали обложувањето.

Иако поранешниот Министер за Економија, Арбен Ахметај, вети дека луѓето кои останаа без работа со овој закон, ќе се вработат, тоа досега не се случи. Гневот кај овие граѓани расте и станува се поверојатно дека многу скоро тие ќе ги преполнат улиците со протести.


Можеби ќе ве интересира

Шестата генерација на Opel Corsa вози на струја

Шестата генерација на Opel Corsa вози на струја

Според какви обичаи работи новиот паркинг во Скопје!?

Според какви обичаи работи новиот паркинг во Скопје!?

Уличниот дефект во Чаир е решен

Уличниот дефект во Чаир е решен

Дефектот на ул.4-ти Јули бб е саниран

Дефектот на ул.4-ти Јули бб е саниран

Дефектот на ул.Палмиро Толати е саниран

Дефектот на ул.Палмиро Толати е саниран

НЛБ Банка - носител на признанието „Компанија ориентирана кон луѓето“

НЛБ Банка - носител на признанието „Компанија ориентирана кон луѓето“

Дефектот на ул.Титовелешка е саниран

Дефектот на ул.Титовелешка е саниран

Рекордни 10.000 продадени примероци од „Нашиот пат“!

Рекордни 10.000 продадени примероци од „Нашиот пат“!

Актуелните проекти на Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија тема на разговор меѓу Азески и Мартенс

Актуелните проекти на Делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија тема на разговор меѓу Азески и Мартенс