21 Септември, 2020
0.0179

Спасовски до банките: Очекувам да помогнат, ако не - има следен чекор, не може да работи кој како ќе му текне

Објавено во: Финансии 31 Март, 2020

За секоја од мерките што денеска ги презентираше премиерот Оливер Спасовски, ќе се донесат уредби со законска сила, каде детално ќе бидат опишани сите постапки за компаниите.

Околу одлуките на банките за пролонгирање на ратите, премиерот објасни дека банките ги одложуваат кредитите и тоа за граѓаните од три до шест месеци, а за фирмите од три месеци па до година и повеќе. 

Им порача на банките дека Влдата нема да ги остави да работат кој како сака, и очекува од нив да ги испочитуваат мерките, а ако не, има следен чекор.

„Ние сме во постојана комуникација со НБМ и банките, и сите тие треба да бидат дел од решенијата во овој момент. Тие сите носат одлуки на управни одбори за оваа мерка. Јас очекувам дека сите банки ќе го испочитуваат она што е договорено, ако не го испочитуваат, има следен чекор. Владата нема да остави секој да си работи како ќе му текне во оваа прилика, туку така како што е договорено и да помогне во кризата“, беше дециден Спасовски.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

Осум милиони евра од НЛБ Банка и ЕБОР за нови кредити за граѓаните и фирмите

Осум милиони евра од НЛБ Банка и ЕБОР за нови кредити за граѓаните и фирмите

Генерали инвестмент: Цените на акциите пораснаа, можна брза и длабока корекција

Генерали инвестмент: Цените на акциите пораснаа, можна брза и длабока корекција

Генерали Инвестментс се придружува на Инвеститорскиот ден

Генерали Инвестментс се придружува на Инвеститорскиот ден

ПРЕКУ БАНКИТЕ ЌЕ СЕ ИСПЛАТАТ 70 МИЛИОНИ ЕВРА - од денеска стартува обесштетувањето на Еуростандард

ПРЕКУ БАНКИТЕ ЌЕ СЕ ИСПЛАТАТ 70 МИЛИОНИ ЕВРА - од денеска стартува обесштетувањето на Еуростандард

ОД УТРЕ БАНКИТЕ ПАК ПОЛНИ: Почнува обесштетувањето на штедачите од Еуростандард банка

ОД УТРЕ БАНКИТЕ ПАК ПОЛНИ: Почнува обесштетувањето на штедачите од Еуростандард банка