21 Март, 2023
0.0439

Според Антикорупциска, има неправилности во доделената концесија за индустриската зона во Тетово

Објавено во: Економија 28 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Актуелниот концесионер на Индустриската зона во Тетово ја добил незаконски, според прегледот на документите од Државната комисија за спречување на корупција. Од таму велат дека се затекнати низа неправилности. Според Катица Николовска, при анализата на документите на Владата, државното правобранителство и другите надлежни институции, податоците не се поклопувале.

„Се појавија индиции дека одлуката за доделување на договорот за ТИРЗ во Тетово за сегашниот корисник е донесена во ситуација кога имало конфликт на интереси од страна на лицето кое учествувало во донесувањето на одлуката како член на управен одбор и член на комисијата, понатаму дека записникот за изборот на концесионерот, доставен на одобрување до Владата, е различен од записникот што го подготвила комисијата што постапувала, дека членовите потпишани во едниот записник, во другиот не се совпаѓаат“, изјави Николовска од Антикорупциска.

Николовска вели дека актуелниот корисник на ТИРЗ и самиот учествувал во измената на законот за концесии, што покажува дека се создадени одредби кои даваат повластени можности за добивање на концесијата. Таа додава дека Законот кој го составуваат лица со судир на интереси со влијание и лобирање, доведува до кршење на Законот за спречување на корупција и судир на интереси. Од Антикорупциска велат дека незаконски е и договорот за концесискиот период на индустриската зона во Тетово.

„Законот за концесии предвидува максимална искористеност во период од 35 години, ова е договор за 97 години, односно доживотен. Ќе побараме од Владата прво да го коригира договорот за рокот на користење и ќе видиме како понатаму ќе постапат другите институции“, додаде таа.

Од Антикорупциска предупредуваат дека доказите ќе ги достават до Владата, државното правобранителство и до обвинителството и очекуваат од таму да постапат. Николовска вели дека Обвинителството мора да одлучи дали ќе постапи по фалсификување на документи, додека државниот правобранител да ги потврди доказите и да одлучи дали ќе го раскине договорот со концесионерот.


Можеби ќе ве интересира

ГАЗДИТЕ АКО ТРЕБА ЌЕ ГРАДАТ И ИНТЕРНАТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ ОД СТРАНСТВО, САМО ДА ДОЈДАТ - Ангел Димитров кажа од каде може да се увезе работна сила

ГАЗДИТЕ АКО ТРЕБА ЌЕ ГРАДАТ И ИНТЕРНАТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ ОД СТРАНСТВО, САМО ДА ДОЈДАТ - Ангел Димитров кажа од каде може да се увезе работна сила

Расте цената на златото, допрва ќе има побарувачка

Расте цената на златото, допрва ќе има побарувачка

Угостител од Истра не може да најде готвачи и келнери, платите се до 2.000 евра

Угостител од Истра не може да најде готвачи и келнери, платите се до 2.000 евра

КОГА НАЈАВА ЗА ОТКАЗ ДОБИВАШ ПРЕКУ ПОРАКА - првиот човек на „Амазон“ најави уште 9.000 отпуштања

КОГА НАЈАВА ЗА ОТКАЗ ДОБИВАШ ПРЕКУ ПОРАКА - првиот човек на „Амазон“ најави уште 9.000 отпуштања

КОЛКАВИ МЕСЕЧНИ ПАУШАЛИ ЌЕ ДОБИВААТ ДИРЕКТОРИТЕ ВО „ТЕТЕКС“ - компанијата ги објави бројките, има и мали промени во Одборот

КОЛКАВИ МЕСЕЧНИ ПАУШАЛИ ЌЕ ДОБИВААТ ДИРЕКТОРИТЕ ВО „ТЕТЕКС“ - компанијата ги објави бројките, има и мали промени во Одборот

ГЛАВЕН ДОБАВУВАЧ НА НАФТА ВО КИНА: Не е Саудиска Арабија, туку Русија

ГЛАВЕН ДОБАВУВАЧ НА НАФТА ВО КИНА: Не е Саудиска Арабија, туку Русија

КАКВА ПАЗАРНА ЕКОНОМИЈА САКАМЕ?

КАКВА ПАЗАРНА ЕКОНОМИЈА САКАМЕ?

АД Железници го доби осмиот директор за пет години

АД Железници го доби осмиот директор за пет години

Ковачевски: Нема да се враќаат пари од субвенционираната струја, договорот беше џентлменски

Ковачевски: Нема да се враќаат пари од субвенционираната струја, договорот беше џентлменски