22 Април, 2019
0.0230

Србија ги спушти рампите: Зошто се затвара царинскиот терминал во Прешево

Објавено во: Балкан 05 Декември, 2018

 Српското Министерство за финансии, Царинската управа,  објави дека го затвара царинскиот терминал во Прешево поради опаѓање на увозот-извозот. Царинењето, наместо во Прешево, ќе се врши во градот Врање, на околу 40 километри од српско-македонската граница.

Од Управата на Царината на Србија денеска одговорија дека терминалот во Прешево не е укинат, туку поради технички проблеми привремено е запрен со работа.

-Причината за престанок со работа на оваа царинска испостава од 25-ти ноември е од техничка природа, сè додека не се постигне соодветно решение за непречено продолжување на работата, појаснуваат од Царината.

Во Царинската управа оценија дека економијата на југот на Србија нема да има штетни последици, бидејќи царинењето на стоките може да се врши под исти услови на најблиската царинска испостава во Врање или во која било друга филијала која бизнисмените ќе ја изберат.

-Затварањето на овој терминал е штетен, реагираше Бесник Садику-шеф на Финансиската служба во Прешево, како дел од реакциите во Прешевската долина, каде сметаат дека оваа одлука има политичка заднина, пренесе РТК 2.

Во подрачното одделение во Прешево имало 13 цариници и сите се распоредени во други организациски единици на царинската испостава Ниш, земајќи го предвид местото на живеење.

-Привремениот престанок на работата на царинската испостава Терминал Прешево ќе трае само до распишувањето на јавен повик од страна на Царинската управа за изнаоѓање на долгорочно решение за потребите на локалните бизнисмени, нивните претставници во царинската постапка и сите ангажирани државни служби, а се со цел поефикасен развој на економијата во овој регионот , порачаа од Царинската управа на Србија.


Можеби ќе ве интересира

СРБИТЕ НАЈДОА РЕШЕНИЕ: Еве како ќе се спасуваат од километарските колони на границите

СРБИТЕ НАЈДОА РЕШЕНИЕ: Еве како ќе се спасуваат од километарските колони на границите

Инвестиција „тешка“ 450 милиони евра: Што ќе градат Србија и РС на Дрина

Инвестиција „тешка“ 450 милиони евра: Што ќе градат Србија и РС на Дрина

Мира Марковиќ погребана: Еве каде ќе почива сопругата на Милошевиќ

Мира Марковиќ погребана: Еве каде ќе почива сопругата на Милошевиќ

Авионска несреќа во Бугарија со жртви

Авионска несреќа во Бугарија со жртви

(ФОТО) Зорица Брунцлик на погребот на Мира Милошевиќ

(ФОТО) Зорица Брунцлик на погребот на Мира Милошевиќ

Александар Шешељ побара Србија да го признае Крим како дел од Русија

Александар Шешељ побара Србија да го признае Крим како дел од Русија

Вучиќ од „големиот митинг“: Србите најмногу војуваа од сите во 20 век

Вучиќ од „големиот митинг“: Србите најмногу војуваа од сите во 20 век

(ВИДЕО) „ПАДНАА“ МАФИЈАШИ: Разбиена „ало“ шемата за измама во Бугарија

(ВИДЕО) „ПАДНАА“ МАФИЈАШИ: Разбиена „ало“ шемата за измама во Бугарија

(ВИДЕО) Остров на Јадранот ќе стане нова луксузна оаза: Каде ќе никне град за 10 000 луѓе

(ВИДЕО) Остров на Јадранот ќе стане нова луксузна оаза: Каде ќе никне град за 10 000 луѓе