15 Април, 2021
0.0300

Српски аналитичар рече дека Каракачанов е Грк, а го спомена и македонското прашање

Објавено во: Балкан 04 Март, 2021

Бугарски пратеник реагираше затоа што вицепремиерот и министер за одбрана, Касимир Каракачанов го нарекле дека е Грк. 

„Соседните земји кои не ги сакаат изјавите на бугарската страна лансираа „тешка артилерија“ во форма на Душан Проковиќ“, изјави заменик-претседателот на бугарската партија ВМРО БНД, Ангел Џамбаски. 

Тој ја искоментира изјавата на српскиот политички експерт кој кажа дека бугарскиот министер за одбрана е Грк. Џамбаски објасни дека бугарските презимиња се добиени или врз основа на потеклото на лицето или од прекарот или од местото каде што живее. Пророковиќ изјавил дека Каракачанов има грчко потекло. Малата етничка група наречена Каракачани, според него, етнички им припаѓала на Грците, додека другите големи балкански народи ги асимилирале.

„Секако, секој има право да се чувствува и да се изјавува како што сака, нема ништо спорно во тоа, но кога потомок на Каракачаните, а на тоа укажува и самото презиме, го зграпчува македонското прашање во желба да се докаже како поголем националист од другите Бугари, тоа не може да излезе на добро, а ниту, пак, може да се заврши брзо“, изјави Проковиќ.

Каракачанов постојано спомнува дека Софија нема да го смени односот кон Скопје, и дека патот кон ЕУ води преку Софија. Тој во неколку наврати директно го спореше македонскиот јазик и народ. 

Можеби ќе ве интересира

Италијанци организирано преку агенција ќе доаѓаат да се вакцинираат во Србија

Италијанци организирано преку агенција ќе доаѓаат да се вакцинираат во Србија

ШЕСТ НЕДЕЛИ ПО ВТОРАТА ДОЗА ДОБИЛА КОРОНА - српска водителка раскажува како и помогнала вакцината

ШЕСТ НЕДЕЛИ ПО ВТОРАТА ДОЗА ДОБИЛА КОРОНА - српска водителка раскажува како и помогнала вакцината

СИТЕ ПРОТИВ ГЕРБ - ВАКА ИЗГЛЕДА НОВОТО МНОЗИНСТВО ВО БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ, за претседател е избрана Ива Митева

СИТЕ ПРОТИВ ГЕРБ - ВАКА ИЗГЛЕДА НОВОТО МНОЗИНСТВО ВО БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ, за претседател е избрана Ива Митева

СРПСКИОТ МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО: Нема ниту еден доказ дека вакцините можат да влијаат на стерилитет

СРПСКИОТ МИНИСТЕР ЗА ЗДРАВСТВО: Нема ниту еден доказ дека вакцините можат да влијаат на стерилитет

Ројтерс: Грција го укинува карантинот за земјите членки на ЕУ, Израел, САД, Британија, Србија и ОАЕ

Ројтерс: Грција го укинува карантинот за земјите членки на ЕУ, Израел, САД, Британија, Србија и ОАЕ

Двете високообразовни институции, СИТИ Колеџ и Универзитетот Јорк се обединуваат под заедничка цел и соработка за јавно, општо добро

Двете високообразовни институции, СИТИ Колеџ и Универзитетот Јорк се обединуваат под заедничка цел и соработка за јавно, општо добро

Црна Гора во должничка криза - ЕУ нема да им помогне

Црна Гора во должничка криза - ЕУ нема да им помогне

Епидемиолошката состојба на Западен Балкан е оценета како многу сериозна

Епидемиолошката состојба на Западен Балкан е оценета како многу сериозна

Во Србија почнаа со производство на руската вакцина Спутник

Во Србија почнаа со производство на руската вакцина Спутник