13 Август, 2020
0.0532

СТАРИ ДОЛГОВИ - утре ќе вратиме одеднаш 166 милиони евра

Објавено во: Финансии 28 Јануари, 2020

Министерството за финансии утре ќе врати 166,4 милиони евра по основ доспеани долгови и тоа 155 милиони евра за втората рата на ПБГ заемот земен 2013 година и 700 милиони денари по основ издадени државни хартии од вредност, соопшти Министерството за финансии.

Годинaва, велат оттаму, треба да се отплатат стари долгови во износ од 702,7 милиони евра, од кои кон надвор, односно надворешен долг - 437, 8 милиони евра и домашен долг од 264,9 милиони евра.

„Покрај ПБГ заемот, во декември треба да се отплати останатиот дел од еврообврзницата од 2015 година во износ од 180 милиони евра со каматна стапка од 4,9 отсто. Вкупната вредност на еврообврзницата издадена во 2015 година е 270 милиони евра, од кои во 2018 година со издавањето на еврообврзницата со најниска камата досега од 2,75 отсто, беа рефинансирани 92 милиони евра од еврообврзницата од 2015,  или за првпат беше предвреме отплатена која било од еврообврзниците и воедно намален товарот за отплата во 2020 година“, велат од министерството на Нина Ангеловска.

Тврдат дека јавниот долг е стабилизиран. Ако во 2016 година тој изнесувал 48,8 отсто, согласно последната состојба, јавниот долг изнесува 47,7 проценти, и тоа со вклучен негарантиран долг кој порано не бил вкалкулиран. 

Можеби ќе ве интересира

ВО ЕУРОСТАНДАРД БАНКА СЕ ШТЕДЕЛЕ 71,5 МИЛИОНИ ЕВРА - од Фондот за осигурување депозити ќе ги исплатат сите што имале до 30 илјади евра

ВО ЕУРОСТАНДАРД БАНКА СЕ ШТЕДЕЛЕ 71,5 МИЛИОНИ ЕВРА - од Фондот за осигурување депозити ќе ги исплатат сите што имале до 30 илјади евра

Еуростандард банка на бизнисменот Трифун Костовски ќе оди под стечај, соопшти НБМ

Еуростандард банка на бизнисменот Трифун Костовски ќе оди под стечај, соопшти НБМ

Еуростандард банка предупредува: Шпекулациите и лажни информации се на штета на банката и на целиот финансиски сектор

Еуростандард банка предупредува: Шпекулациите и лажни информации се на штета на банката и на целиот финансиски сектор

НЛБ го зголеми кредитирањето, добивката изнесува 11,9 милиони евра

НЛБ го зголеми кредитирањето, добивката изнесува 11,9 милиони евра

НИНА АНГЕЛОВСКА: Ако не барате фискална и не скенирате - продавачот ќе ги земе вашите пари за себе

НИНА АНГЕЛОВСКА: Ако не барате фискална и не скенирате - продавачот ќе ги земе вашите пари за себе

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие