23 Мај, 2019
0.0469

ТАВ Македонија и порачува на Владата да се откаже од идејата

Објавено во: Економија 06 Декември, 2018

ТАВ Македонија и порача на маледонската Влада да се откаже уште сега од идејата за воведување национален авиопревозник, по најавите на министерот за транспорт и врски Горан Сугаревски дека ќе се анализира состојбата за да се види дали има реални услови за тоа. 

Искуствата со националните авио-компании не влеваат многу оптимизам, порачуваат од операторот на двата македонски аеродороми во Скопје и Охрид.

„Ако ги гледате финансиските бројки за компаниите национални превозници од регионот, тие имаат финансиски проблеми или се купени од други компании. Ние поддржуваме формирање национален авиопревозник, но мое лично мислење е дека Владата не треба финансиски да ја поддржува компанијата национален авиопревозник туку таа треба да биде способна сама финансиски да се одржува“, изјави Алпер Ерсој, генерален директор на „ТАВ Македонија“.

Идеја за воведување на национален авиопревозник имаше и претходната власт, односно министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески но тоа никогаш не се оствари.


Можеби ќе ве интересира

ШТО СЕ ПРОМЕНИ: САД повторно купува нафта од Венецуела

ШТО СЕ ПРОМЕНИ: САД повторно купува нафта од Венецуела

Конкуренцијата во јавните набавки во второто полугодие од 2018 година е влошена

Конкуренцијата во јавните набавки во второто полугодие од 2018 година е влошена

НЕВЕРОЈАТЕН СКОК ВО РЕГИОНОТ: Квадрат чини 5.000 евра

НЕВЕРОЈАТЕН СКОК ВО РЕГИОНОТ: Квадрат чини 5.000 евра

Од сиромашна колонија станаа една од најбогатите држави на светот

Од сиромашна колонија станаа една од најбогатите држави на светот

ДОШЛЕ ПО РАБОТА: Се создаде бразилска колонија во регионот?

ДОШЛЕ ПО РАБОТА: Се создаде бразилска колонија во регионот?

Колку милиони евра вртат големите трговци со автогуми?

Колку милиони евра вртат големите трговци со автогуми?

ДОЖИВУВА БУМ: Ова вреди како златото

ДОЖИВУВА БУМ: Ова вреди како златото

Собирајте повеќе, трошете подобро

Собирајте повеќе, трошете подобро

Советникот кој го испрати Меркел со забелешки за нашата економија

Советникот кој го испрати Меркел со забелешки за нашата економија