15 Декември, 2019
0.0201

ТЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ, ПА ВЛЕЗ ВО АВТОБУС: Во Словачка работат 20.000 Срби, ова се условите

Објавено во: Економија, Балкан 21 Ноември, 2019

Бројот на српски граѓани вработени во Словачка расте, а според податоците од 2018 година, тој број варира од 10.000 до 20.000 работници. 

Близината, големиот број на луѓе кои привремено работат, и двојно поголемите плати од оние во Србија ги тераат луѓето да одат во Словачка, објави Н1. 

Словачките работодавци ги тестираат физичките способности на работниците, а дел од нив применуваат само тест за наркотици. 

Просечната плата сосе прекувремена работа е 900 евра, а доколку некој се покаже како добар работник, по 3 месеци, добива дозвола за работа од две години. 

Агенциите кои се транспарентни, се бројат на прсти, и тие прават тестови за кандидатите, а другите кои се сомнителни ги има десетици. 

Оние агенции кои се сериозни, не бараат пари за пат до Словачка. 

Дел од Србите кои наседнале на агенции измамници, останале и без пари и без работа. 

Оние кои успеале да пронајдат работа, работат во автомобилската индустрија. 

Можеби ќе ве интересира

ПЛАТИ ВО ГЕРМАНИЈА: Лекарите заработуваат скоро пет пати повеќе од фризерите

ПЛАТИ ВО ГЕРМАНИЈА: Лекарите заработуваат скоро пет пати повеќе од фризерите

MИНИСТЕРСТВО ЗА ФИНАНСИИ: Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ+ стабилен

MИНИСТЕРСТВО ЗА ФИНАНСИИ: Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ+ стабилен

ВАКВО НЕШТО НЕМАЛО ОД 90-ТЕ: Политички настан доведе до скок на фунтата

ВАКВО НЕШТО НЕМАЛО ОД 90-ТЕ: Политички настан доведе до скок на фунтата

ГЕРМАНИЈА БАРА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ: Еве колку се спремни да платат

ГЕРМАНИЈА БАРА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ: Еве колку се спремни да платат

ПРОГНОЗИ ОД ЕКСПЕРТИ: Еве што ги чека Германците во 2020 и 2021 година

ПРОГНОЗИ ОД ЕКСПЕРТИ: Еве што ги чека Германците во 2020 и 2021 година

ХРВАТИТЕ ВЕ ЧЕКААТ НА ЛЕТО: Ќе им требаат 35.000 сезонци

ХРВАТИТЕ ВЕ ЧЕКААТ НА ЛЕТО: Ќе им требаат 35.000 сезонци

Елези: Се обезбедуваат средства за реновирање на студентски домови

Елези: Се обезбедуваат средства за реновирање на студентски домови

Десет успешни компании со признанија за македонски квалитет

Десет успешни компании со признанија за македонски квалитет

Заев: Пуштен најголемиот ИПАРД-проект во истoријата во Струга

Заев: Пуштен најголемиот ИПАРД-проект во истoријата во Струга