19 Јуни, 2019
0.0183

Тевдовски: Имаме подобри економски резултати од претходната власт

Објавено во: Економија 12 Јуни, 2019

Драган Тевдовски, министерот за финансии, денеска рече дека воведувањето на прогресивен данок за доходи кои месечно надминуваат 1.500 евра се покажало како исправно, бидејќи краткорочните резултати од оваа година велат дека има раст на платите, вработувањето, БДП и наплатата на даноците.

- Велеа дека ќе бидат погодени платите на програмерите и оние во секторот комуникации. Тие се најголеми плати и најчесто го надминуваат прагот од 1.500 евра за прогресивно оданочување. Платата на програмерите е за 5,5 отсто зголемена оваа година споредено со истиот период лани, а кај комуникациите вработувањето е зголемено за 1.500 лица во однос на првиот квартал од 2018 - вели Тевдовски. 

Додаде дека има дополнителни 17.000 вработувања по првите три месеци од 2019, а невработеноста е сведена на 17,8 отсто. Тевдовски не сакаше да одговори децидно дали платата, според владината програма, ќе достигне просек од 500 евра до крајот на редовниот мандат, но вели дека економските резултати биле подобри од претходната власт.

- Остваруваме многу позитивни резултати, растот на платите се одвива постојани. Динамиката на нивниот раст е многу побрза отколку онаа на претходната власт. Во последните пет месеци тој е 3,4 отсто и е поголем од просекот од последните седум години кој изнесува околу 2 отсто. Ние ќе продолжиме да правиме притисок тие да растат се повеќе - рече Тевдовски.

Смета дека неговиот однос со бизнис заедницата не се влошил по имплементацијата на новата фискална политика со прогресивниот данок.

- Имам редовна комуникација со бизнис-секторот, редовно одам на средби со Стопанската комора. Имаме сет на мерки за поддршка на бизнис фелата, а особено за оние кои ја зголемуваат платата. Министерството за финансии има свои инструменти за нивна поддршка и средства со кои им помага. Последните резултати покажуваат дека праведното оданочување не му наштетува на бизнисот и не ја блокира економијата - наведе Тевдовски.

Додаде дека шпекулантите тврделе дека со воведувањето на овој данок ќе се загрозела вработеноста кај младите, но таму, според министерот, бројот на вработувања на лица до 24 години во јануари, февруари и март годинава е плус 4.5 илјади.

- Велеа дека ќе ослабне и индустријата, а таа нарасна за 7,9 отсто од јануари до април, а просекот од последните седум години е 2,7 проценти. Треба да се знае дека парите собрани од овоа профресивно оданочување одат за социјално најранливите. Социјалната реформа е спорведена и од оваа недела зпаочна исплата на повисоки трансфери за 25 илјади домаќинства - тврди тој.

Наплатата на личниот данок на доход оваа година досега е за околу 17 отсто повеќе, што според Тевдовски ги негира некои од прогнозите дека ќе имало даночна евазија. 

Можеби ќе ве интересира

Павле Гацов даде пример како да ви се врати максимално дозволениот износ на ДДВ од 28.000 денари годишно

Павле Гацов даде пример како да ви се врати максимално дозволениот износ на ДДВ од 28.000 денари годишно

АМЦ продавниците повторно ќе се отворат: Предложен план за реорганизација

АМЦ продавниците повторно ќе се отворат: Предложен план за реорганизација

Пендаровски: Економските промотери на поранешната Влада се дебакл

Пендаровски: Економските промотери на поранешната Влада се дебакл

Стопанствениците од Визбегово втор ден на протест, бараат Шилегов да побрза заради дистрибуцијата

Стопанствениците од Визбегово втор ден на протест, бараат Шилегов да побрза заради дистрибуцијата

Стимул за домашниот туризам: Кој се може да конкурира за одмор од мерката на Владата

Стимул за домашниот туризам: Кој се може да конкурира за одмор од мерката на Владата

Топлификација: Обвинителството покрена истрага за лиценцата што ја загубивме во 2012 за да му се даде на БЕГ

Топлификација: Обвинителството покрена истрага за лиценцата што ја загубивме во 2012 за да му се даде на БЕГ

УТРИНСКИ ФОКУС: Што ќе дискутираат Пендаровски и стопанствениците-Македонија датум ќе чека до октомври

УТРИНСКИ ФОКУС: Што ќе дискутираат Пендаровски и стопанствениците-Македонија датум ќе чека до октомври

Стартува проектот поврат на ДДВ кај граѓаните, првата исплата во декември

Стартува проектот поврат на ДДВ кај граѓаните, првата исплата во декември

Кој вели дека македонските банки не се дарежливи акционери?

Кој вели дека македонските банки не се дарежливи акционери?