15 Април, 2021
0.0249

Тодор Петров запали свеќа за Ќосето

Објавено во: Македонија 22 Февруари, 2018

Тодор Петров од Светскиот македонски конгрес се чини дека е единствениот кој денеска се побуни за дислоцирањето на споменикот на Андон Јанев Лазев Ќосето од пред судската палата во Скопје.

Тој на испразнетиот постамент каде стоеше споменикот на Ќосето запали свеќа во знак на протест. 

Ќосето во последните години повторно стана предмет на дебата меѓу историчарите за неговата улога во револуционерната борба на ВМРО. За едни тој е патриот кој ги следел наредбите на организацијата, за други тој е ликвидатор кој не заслужува таков вид на споменик пред важна институција како што е судот.

Доцна вечерта споменикот беше дислоциран исто како што во ноќните часови беше и поставен, па засега нема информации дали Ќосето ќе биде поставен на друга локација или целосно ќе биде повлечен. 

Можеби ќе ве интересира

ТРПЕНОСКИ ПО ПРЕСУДАТА - Ако не сум бил новинар, тогаш што сум барал во Собранието на 27 април

ТРПЕНОСКИ ПО ПРЕСУДАТА - Ако не сум бил новинар, тогаш што сум барал во Собранието на 27 април

Шекеринска: Од 1 мај се повлекуваме од Авганистан

Шекеринска: Од 1 мај се повлекуваме од Авганистан

ДОДЕКА СЕ ЧЕКААТ НОВИТЕ ДОЗИ НА ФАЈЗЕР: Од денес ќе се вакцинираат граѓани на 73 и 74 години

ДОДЕКА СЕ ЧЕКААТ НОВИТЕ ДОЗИ НА ФАЈЗЕР: Од денес ќе се вакцинираат граѓани на 73 и 74 години

До каде стигна судењето за „Меѓународен сојуз“ во кој се обвинети Јовановски, Ременски и Мандиќ?

До каде стигна судењето за „Меѓународен сојуз“ во кој се обвинети Јовановски, Ременски и Мандиќ?

ДИМИТРОВ НА ЕВРОПСКА ТУРНЕЈА: Прва средба со министри од Виена

ДИМИТРОВ НА ЕВРОПСКА ТУРНЕЈА: Прва средба со министри од Виена

ПРОТЕСТ СО АВТОМОБИЛИ: КСС вели „Доста е, претеравте“

ПРОТЕСТ СО АВТОМОБИЛИ: КСС вели „Доста е, претеравте“

САМО ПО НЕКОЈ ПАНИЧЕН НАПАД И ЛЕСНИ СИМПТОМИ: По повеќе од 30.000 вакцинирани, ниту еден случај со сериозни несакани ефекти

САМО ПО НЕКОЈ ПАНИЧЕН НАПАД И ЛЕСНИ СИМПТОМИ: По повеќе од 30.000 вакцинирани, ниту еден случај со сериозни несакани ефекти

По Дојран, се преговара и со други општини да овозможат попусти за српските туристи

По Дојран, се преговара и со други општини да овозможат попусти за српските туристи

Љупчо Николовски бара соработници, плата до 37.625 денари

Љупчо Николовски бара соработници, плата до 37.625 денари