31 Март, 2020
0.0231

ТОП ПЕТ НАЈПЛАТЕНИ ПРОФЕСИИ: Каде се „кријат“ највисоките плати во земјава

Објавено во: Економија 21 Февруари, 2020

Расте просечната плата во државата.

Статистика пресмета раст на платата од 1049 денари или 26.836 денари била просечната исплатена нето плата по вработен во месец декември.

Кои се најплатените професии кои носат најголема заработувачка во Македонија?

Секако, на врвот се програмерите. Тие може да се пофалат со највисока плата која во декември изнесувала 96.332 денари.

Втора најплатена дејност е восдухопловството каде контролорите на летање во последниот месец од 2019 година се офајдиле со плати над 70 илјади денари.

Малку пониски плат имаат вработени во секторите производство на основни фармацевстки производи чии плати според Државниот завод за статистика биле 69.911 денари. 

Со повисоки плати може да се пофалат и оние кои работат во финансиски и услужни дејности но и вработени во телекомуникацисискиот бизнис. Во овие две дејности платите во декември биле 65.885 денари односно 62.066 денари.

А кои сектори носат најмала заработувачка? - Читајте детали овде.

Можеби ќе ве интересира

Бранимир Јовановиќ го пофали ВМРО-ДПМНЕ: Добро е што не креваат паника

Бранимир Јовановиќ го пофали ВМРО-ДПМНЕ: Добро е што не креваат паника

Колкава помош ќе добиеме од ЕУ, а колку другите од Балканот?

Колкава помош ќе добиеме од ЕУ, а колку другите од Балканот?

И ТТК ќе ја дели добивката како дивиденда: Акционерите пресекле

И ТТК ќе ја дели добивката како дивиденда: Акционерите пресекле

И НЛБ го откажа собранието, дивиденда нема да се дели

И НЛБ го откажа собранието, дивиденда нема да се дели

НЕМОЈТЕ НЕРЕАЛНО ДА ПРИЈАВУВАТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЦЕНИ - сите инспектори се на терен, да не ги трошиме бадијала

НЕМОЈТЕ НЕРЕАЛНО ДА ПРИЈАВУВАТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЦЕНИ - сите инспектори се на терен, да не ги трошиме бадијала

КОЈА ФИРМА КОЛКУ И КАКО ПОМОГНА - СКМ апелира сите компании да го сторат тоа

КОЈА ФИРМА КОЛКУ И КАКО ПОМОГНА - СКМ апелира сите компании да го сторат тоа

ЗАНАЕТЧИСКИОТ СЕКТОР СО ОГРОМНИ ЗАГУБИ: Пред затворање голем број бизниси

ЗАНАЕТЧИСКИОТ СЕКТОР СО ОГРОМНИ ЗАГУБИ: Пред затворање голем број бизниси

СЕ ОЧЕКУВАШЕ ЛИ ПОВЕЌЕ - РКЕ ги поевтини бензините и минимално го поскапе дизелот

СЕ ОЧЕКУВАШЕ ЛИ ПОВЕЌЕ - РКЕ ги поевтини бензините и минимално го поскапе дизелот

ПАНДЕМИЈАТА ГИ КОСИ БЕРЗИТЕ: 15 Милијарди долари загуба на светските берзи

ПАНДЕМИЈАТА ГИ КОСИ БЕРЗИТЕ: 15 Милијарди долари загуба на светските берзи