15 Април, 2021
0.0233

Топалов се сложува со Георгиевски и вели дека нашата историографија е заснована врз лаги

Објавено во: Македонија 01 Март, 2021

Бугарија е најомразениот непријател на Македонците, вели Кирил Топалов, член на бугарскиот дел од Заедничката македонско-бугарска комисија за прашања од историјата и образованието.

„Не се согласуваме со изјавите, на пример, дека во средниот век немало бугарски народ, туку „македонски“, дека Светите браќа Кирил и Методиј не се Бугари, туку „Македонци“, и дека тие создале азбука не на бугарски јазик туку на македонски јазик, кој подоцна преминал на другите словенски народи, вклучително и на бугарскиот. Не се согласуваме дека Цар Самоил ја создал големата и моќна „македонска“ држава и ги поробил „Бугарите“, Србите, Албанците, Грците и другите, не се согласуваме дека Гоце Делчев не е Бугарин, туку Македонец, дека Браќата Миладинови, Григор Парличев, Рајко Жинзифов и ред други бугарски национални преродбеници се „Македонци“, а не „Бугари“. Целата нивна историографија е заснована врз лаги и несовесни фалсификати на историски факти“, истакнал Топалов во интервју за бугарскиот портал „trud.bg“. 

Тој вели дека политиката во Македонија кон нив е одредена од „длабоката држава водена од белградските служби, како што изјави поранешниот премиер Љубчо Георгиевски“.

Можеби ќе ве интересира

Меѓу починатите од коронавирусот има и млади луѓе

Меѓу починатите од коронавирусот има и млади луѓе

СОСТОЈБА ЗА 24 ЧАСА: Има 35 починати и 890 нови случаи на КОВИД-19

СОСТОЈБА ЗА 24 ЧАСА: Има 35 починати и 890 нови случаи на КОВИД-19

Јанша му потврдил на Мицкоски дека не постои нон пејпер кој ги „чепка“ границите на Балканот

Јанша му потврдил на Мицкоски дека не постои нон пејпер кој ги „чепка“ границите на Балканот

Земјоделци од Арачиново протестираат и бараат отштета за поплави од 2016 и 2018

Земјоделци од Арачиново протестираат и бараат отштета за поплави од 2016 и 2018

Матичните броеви се разликувале во последните три цифри: Мицкоски тврди дека 20.000 луѓе имаат по два матични броја

Матичните броеви се разликувале во последните три цифри: Мицкоски тврди дека 20.000 луѓе имаат по два матични броја

Љупчо Николовски: За работен ручек на министер само 1.500 денари

Љупчо Николовски: За работен ручек на министер само 1.500 денари

Д-Р БАБИЧИЌ: Вакцините се ефикасни и кон бразилскиот сој, но нешто послабо, а наскоро ќе дознаеме и колку

Д-Р БАБИЧИЌ: Вакцините се ефикасни и кон бразилскиот сој, но нешто послабо, а наскоро ќе дознаеме и колку

Професор Трајковски: Пикот на ковид е достигнат, но лекувањето на хоспитализираните трае многу долго

Професор Трајковски: Пикот на ковид е достигнат, но лекувањето на хоспитализираните трае многу долго

Истекува рокот за истрагата против Лидија Димова

Истекува рокот за истрагата против Лидија Димова