23 Март, 2018
0.0548

Треба ли да се подготвиме за уште една финансиска криза?

Објавено во: Економија 19 Февруари, 2018

Започнете со подготовка за следната финансиска криза уште сега. 

Потребни ни се мерки за ограничување на веројатноста за неуредни пазарни процеси во следната криза, пишува Фајненшл тајмс. 

Глобалната монетарна политика е „ултра-лесна" многу години. Сепак, станува јасно дека сега е фатена во „замка“ со долгови од сопствените одлуки.

Продолжувањето на тековната монетарна патека е неефективно и станува опасно. Но, секој пресврт, исто така, вклучува и големи ризици. Шансите за уште една криза продолжуваат да растат.

Тековната монетарна политика носи со себе закана од инфлација. И со оглед на недостигот на разбирање на економистите за нивото на „потенцијал" од самиот инфлациски процес, тој лесно може да излезе од контрола.

Сепак, инфлацијата не е единствената опасност. Прво, соодносот на долг им е дозволено да расте со децении, дури и по почетокот на кризата. Покрај тоа, додека пред кризата ова беше првенствено проблем на напредните економии, оттогаш отиде глобално. Второ, толеранцијата на преземањето ризици ја загрозува идната финансиска стабилност, како и стеснувањето на профитните маржи за многу традиционални финансиски институции. Трето, несоодветното распоредување на вистинските ресурси од страна на банките и другите финансиски институции е поттикнато од ова монетарно опкружување. Со пазарите кои не можат да ги распределат ресурсите правилно, поради активностите на централните банки, веројатноста дека зголемувањето на обврските за задолжување нема да се почитува, драстично се зголеми.

Нормализирањето на монетарната политика, исто така, носи значителни ризици. Јасно е дека зајакнувањето на глобалната економија е под знак прашалник.  Сепак, во таква ситуација, зголемените инфлациски притисоци, најверојатно, ќе доведат до затегнување на монетарната политика, што би можело да има дестабилизирачки ефекти.

Можеби најважно е потребата владите и меѓународните форуми да ги ревидираат постапките за банкрот. Долгот што не може да се сервисира нема да се сервисира.

Далеку подобро е да се подготвиме за најлошото, дури и да се надеваме на најдоброто.

Можеби ќе ве интересира

СТАТИСТИКА ПРЕСМЕТА: Koлку изнесува покриеноста на увозот со извозот?

СТАТИСТИКА ПРЕСМЕТА: Koлку изнесува покриеноста на увозот со извозот?

Уште 10 милиони евра отидоа во акции за Комерцијална банка

Уште 10 милиони евра отидоа во акции за Комерцијална банка

САД се закани: Санкции и за европски компании со рускиот гас

САД се закани: Санкции и за европски компании со рускиот гас

Ќе ја покори ли ГМО цела Европа?

Ќе ја покори ли ГМО цела Европа?

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?

Зошто „Гранит“ вложи 7 милиони евра во акции на „Комерцијална банка“?

Зошто „Гранит“ вложи 7 милиони евра во акции на „Комерцијална банка“?

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА: Oтворени шест позиции и за во Владата

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА: Oтворени шест позиции и за во Владата

ДЕВИЗНИ РЕЗЕРВИ: Се троши Еврообврзницата!

ДЕВИЗНИ РЕЗЕРВИ: Се троши Еврообврзницата!