22 Април, 2019
0.0222

Трговците затекнати-што се случува со швајцарскиот франк

Објавено во: Економија 12 Февруари, 2019

Доларот зајакнал поради растот на загриженоста дека преговорите помеѓу САД и Кина нема да го ублажат трговскиот спор меѓу најголемите светски економии.

Швајцарскиот франак доживеа краткотраен мини „колапс“.

Краткорочниот пад на франкот од 1,0 отсто ги шокираше тргувачите со валути во текот на трговската сесија во Азија во понеделникот.

Швајцарската валута во 2015 година зајакна за дури 30 отсто откако Швајцарската централна банка го изненади пазарот со укинување на фиксниот курс на франкот кон еврото. Во понеделникот, франкот падна 0,2 отсто на 1,002 франци за долар.

Од друга страна, доларот бележи раст осми ден по ред. Доларскиот индекс, кој ја покажува неговата вредност спрема шест конкурентски валути, пораснал за 0,2 отсто на 96,83 поени.

Еврото незначајно паднал во онднос на доларот, на 1,1315 долари.

Еврото се соочи со притисок имајќи предвид дека приносите на обврзниците на најважните европски економии ги допреле најниските вредности во последните две години.

Единствената валута од почетокот на месецот изгубила 2,5 проценти.

Можеби ќе ве интересира

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Исклучените од парно да пополнат формулар

Исклучените од парно да пополнат формулар

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите