27 Јануари, 2020
0.0399

ТРИ ДЕЦЕНИИ ОД БЕРЛИНСКИОТ ЅИД: Ова е делот кој заостанува

Објавено во: Економија 07 Ноември, 2019

Берлинскиот ѕид три децении ја делел Германија. 

Но, овој јубилеј Германците го дочекуваат во знакот на поделбите помеѓу истокот и западот. 

Денес, три децении подоцна, Британија ја напушта ЕУ, Европа се плаши од тероризам, а мигрантската криза поради војната во Сирија не запира. 

Дел од европските политичари се жалат на влијанието од Русија и Кина. 

Но, Германија денес е мотор на Европа. Градовите како Берлин, Дрезден и Лајпциг се развиваат на сите полиња. 

Сепак, руралните подрачја во источниот дел на земјата заостануваат, а тоа во крајна линија носи и политички последици. 

Во Саксонија се зголемува ксенофобијата и антимигрантското расположение

Многу Германци се жалат дека Владата премногу се залага за мигрантите, наместо да ги интегрира Германците од источниот дел. 

Можеби ќе ве интересира

Државата ќе го сервисира долгот со издавање државни хартии од вредност на домашниот пазар

Државата ќе го сервисира долгот со издавање државни хартии од вредност на домашниот пазар

Предизборни вработувања под државна капа или реална потреба

Предизборни вработувања под државна капа или реална потреба

Кои приватни универзитети прават најмногу пари?

Кои приватни универзитети прават најмногу пари?

Колку заработуваат приватните универзитети?

Колку заработуваат приватните универзитети?

Колкави долгови стасуваат за наплата: Државата ќе позајмува дома на подолг рок

Колкави долгови стасуваат за наплата: Државата ќе позајмува дома на подолг рок

Ексклузивна репортажа од Давос за Фактор: Како земјите го користат Давос за да привлечат странски инвеститори?

Ексклузивна репортажа од Давос за Фактор: Како земјите го користат Давос за да привлечат странски инвеститори?

Дури 37 отсто македонски семејства не можат да си ги платат сметките

Дури 37 отсто македонски семејства не можат да си ги платат сметките

Скоро половина милион Германци ќе останат без работа

Скоро половина милион Германци ќе останат без работа

По Заев и Царовска се пофали дека платите пораснале

По Заев и Царовска се пофали дека платите пораснале