15 Декември, 2019
0.0275

Три милиони денари главна награда на „Мој ДДВ“

Објавено во: Економија 01 Декември, 2019

Од 15 декември започнува наградната игра „Мој ДДВ, моја награда“ со скенирањето на фискалните сметки, а наградниот фонд че изнесува половина милион евра и ќе има дневни, месечни и две главни награди од по 3 милиони денари, кои ќе се доделат во март и декември 2020-та година. 

Министерката за финансии Нина Ангеловска денеска рече дека при скенирањето на фискалната сметка, без оглед на износот, корисниците ќе добијат порака дали таа е добитна или не. 

- Игрите како такви се користат од сите влади не само од владите од земјите во развој, не само за сива економија, туку се користат за да се промени одредена навика и одредено однесување и да се стимулира одредена активност. Во однос на наградниот фонд кој што беше споделен, истиот фонд ќе биде достапен до сите граѓани кои ќе имаат шанса да добијат дневна, месечна награда и секако знаеме дека сите сакаме наградни игри. Тоа е начин да ни помогнат во адресирање на сивата економија, најави Ангеловска.

Попрецизно, во текот на 12-те месеци на времетраење на наградната игра ќе се доделуваат:две главни премии од по 50.000 евра, месечни награди – 12 кола по 15 награди од по 100.000 денари, дневни награди – секој ден доделување на 4 награди по 1 000 денари, 3 награди по 2 000 денари и 3 награди по 3 000 денари.

- Наградната игра ќе влијае и на подигнување на даночниот морал и нивото на финансиска едукација преку пораките кои ќе ги добивате при секое скенирање на сметка, додаде министерката.

Инаку наградната игра „Мој ДДВ, моја наградата“, ќе ја спроведува фирмата „Мекен“, кој во следните 12 месеци ќе ја реализира маркетинг стратегијата, предлогот на извлекувањата и прогласување на победниците за наградната игра, откако победи на Хакатонот.

- Студентите беа вклучени во изработката на маркетинг стратегијата за да може да видат како работите функционираат во пракса. И Министерство за финансиии Државната лотарија на Македонијасакаме дел од овие студенти, кои беа учесници на ФинХакатон2, да бидат поканети на пракса во двете институции, за реално да гледаат како ќе се одвива целата стратегија на која работеа, рече Ангеловска.

Можеби ќе ве интересира

ПЛАТИ ВО ГЕРМАНИЈА: Лекарите заработуваат скоро пет пати повеќе од фризерите

ПЛАТИ ВО ГЕРМАНИЈА: Лекарите заработуваат скоро пет пати повеќе од фризерите

MИНИСТЕРСТВО ЗА ФИНАНСИИ: Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ+ стабилен

MИНИСТЕРСТВО ЗА ФИНАНСИИ: Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ+ стабилен

ВАКВО НЕШТО НЕМАЛО ОД 90-ТЕ: Политички настан доведе до скок на фунтата

ВАКВО НЕШТО НЕМАЛО ОД 90-ТЕ: Политички настан доведе до скок на фунтата

ГЕРМАНИЈА БАРА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ: Еве колку се спремни да платат

ГЕРМАНИЈА БАРА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ: Еве колку се спремни да платат

ПРОГНОЗИ ОД ЕКСПЕРТИ: Еве што ги чека Германците во 2020 и 2021 година

ПРОГНОЗИ ОД ЕКСПЕРТИ: Еве што ги чека Германците во 2020 и 2021 година

ХРВАТИТЕ ВЕ ЧЕКААТ НА ЛЕТО: Ќе им требаат 35.000 сезонци

ХРВАТИТЕ ВЕ ЧЕКААТ НА ЛЕТО: Ќе им требаат 35.000 сезонци

Елези: Се обезбедуваат средства за реновирање на студентски домови

Елези: Се обезбедуваат средства за реновирање на студентски домови

Десет успешни компании со признанија за македонски квалитет

Десет успешни компании со признанија за македонски квалитет

Заев: Пуштен најголемиот ИПАРД-проект во истoријата во Струга

Заев: Пуштен најголемиот ИПАРД-проект во истoријата во Струга