29 Мај, 2020
0.0569

Турски тек започнува со работа во декември

Објавено во: Економија 15 Мај, 2019

До крајот на декември, првите количини на гас ќе протечат низ мегапроектот Турски тек, објави извршниот директор на "Газпром", Олег Аксјутин.

"Очекуваме испораките на гас преку турскиот тек да започнат до 31 декември. Очекуваме дека целото ниво на подготвеност ќе биде во ноември, така што се стремиме кон последниот дел од декември", изјави тој за новинарите, пренесува ТАСС.

Проектот Турски тек предвидува изградба на гасовод низ Црното Море до европскиот дел на Турција и понатаму до границата со Грција.

Снабдувањето со гас преку првиот крак на гасоводот треба да го задоволи растечкиот турски пазар, додека другиот крак, како што е планирано, треба да испорачува до земјите од јужна Југоисточна Европа.

„Газпром“ ги гледа Грција, Италија, Бугарија, Србија и Унгарија како потенцијални пазари.

Двата краци имаат капацитет од 15,75 милијарди кубни метри гас.


Можеби ќе ве интересира

ПАНДЕМИЈАТА СКАПО ЌЕ ЈА ЧИНИ ИТАЛИЈА: Расте невработеноста во земјата

ПАНДЕМИЈАТА СКАПО ЌЕ ЈА ЧИНИ ИТАЛИЈА: Расте невработеноста во земјата

Влијанието на пандемијата бара инклузивни одговори за политиките

Влијанието на пандемијата бара инклузивни одговори за политиките

ДЕНЕСКА НОВА СОСТОЈБА: Поткопана е цената на „црното злато“

ДЕНЕСКА НОВА СОСТОЈБА: Поткопана е цената на „црното злато“

НЕ ГИ ПОГОДИ КРИЗАТА: Руските олигарси трупаат пари

НЕ ГИ ПОГОДИ КРИЗАТА: Руските олигарси трупаат пари

ЗА УЈП Е ДАНОЧНА ТАЈНА КОИ ФИРМИ ДОБИЛЕ ПАРИ ОД ДРЖАВАТА - за мерката 50 отсто придонеси имињата ќе останат непознати

ЗА УЈП Е ДАНОЧНА ТАЈНА КОИ ФИРМИ ДОБИЛЕ ПАРИ ОД ДРЖАВАТА - за мерката 50 отсто придонеси имињата ќе останат непознати

Игротеките бараат уште една плата и да се знае дали ќе има скрининг за нив

Игротеките бараат уште една плата и да се знае дали ќе има скрининг за нив

МОТ и ЕБОР ја советуваат Северна Македонија за пазарот на трудот по корона вирусот

МОТ и ЕБОР ја советуваат Северна Македонија за пазарот на трудот по корона вирусот

„БОИНГ“ ВО ДЛАБОКА КРИЗА: Отпушта скоро12.000 работници

„БОИНГ“ ВО ДЛАБОКА КРИЗА: Отпушта скоро12.000 работници

ЗА СИТЕ ШТО ОСТАНАЛЕ БЕЗ РАБОТА СО ПОТПИШАНА СПОГОДБА, ОТКАЗ ИЛИ ЛИЧНА ИЗЈАВА - ќе добијат пари од државата за половина плата

ЗА СИТЕ ШТО ОСТАНАЛЕ БЕЗ РАБОТА СО ПОТПИШАНА СПОГОДБА, ОТКАЗ ИЛИ ЛИЧНА ИЗЈАВА - ќе добијат пари од државата за половина плата