21 Октомври, 2021
0.0506

УБЕДЛИВО МНОЗИНСТВО: Швајцарците кажаа „ДА“ за истополови бракови

Објавено во: Свет 27 Септември, 2021

Со ова Швајцарија ќе им се придружи на многу западноевропски земји, а министерката за правда Карин Келер-Саутер рече дека владата брзо ќе ја спроведе одлуката, која може да стапи на сила на 1 јули.

Граѓаните на Швајцарија гласаа за легализација на истополовите бракови, укажувајќи на конечните резултати од референдумот.

Според претходните официјални резултати, 64,1 отсто од гласачите гласале за оваа мерка, и повеќе од половина од вкупниот број гласачи во 26 -те кантони во Швајцарија .

Во исто време, многу земји ги презедоа уздите на Западна Европа, а десничарската министерка Карин Келер-Саутер одлучи одлуката да се донесе што е можно поскоро, на 1 јули.

„Што се однесува до сите овие принципи и иднината, тие се третираат одделно пред законот: сите тие можат да бидат газени и оценети, се додека имаме право да ги почитуваме“, рече Келер-Сутер.

Пред референдумот, швајцарскиот парламент и влада ја поддржаа мерката „брак за сите“, што е клучен чекор за поголеми права за хомосексуалците и лезбејките во земјата.

Граѓански партнерства од ист пол се дозволени во Швајцарија од 2007 година.

Врз основа на референдумот, правото на ист партнер е еднакво на правото на хетеросексуалците, поради што ќе им се овозможи и правото за посвојување деца, и да стекнат државјанство врз основа на истополови бракови, а лезбејски парови да користат донација на сперма.

Се испостави дека протагонистите на граѓанското партнерство „брак за сите“ со целосни брачни права за истополови партнери се заканија со ортодика насочена кон обичниот маж и жена.

Кампањата е дизајнирана да обезбеди најдобри тактики за под-тактики, вклучувајќи отстранување постери и користење на голем број вербални и невербални методи против ЛГБТ популацијата.

Швајцарија, традиционално конзервативна земја со дури 8,5 милиони жители, сѐ уште е единствениот глас за жените во 1990 година.

Можеби ќе ве интересира

Новата мутација на делта сојот е детектирана и во САД

Новата мутација на делта сојот е детектирана и во САД

Европска земја која важеше за успешна корона приказна, сега се затвора

Европска земја која важеше за успешна корона приказна, сега се затвора

Француската полиција трага по убиецот кој на маж му ја отсекол главата и му ја извадил утробата

Француската полиција трага по убиецот кој на маж му ја отсекол главата и му ја извадил утробата

Русите добиваат платена неработна недела поради рекордот на починати од коронавирусот

Русите добиваат платена неработна недела поради рекордот на починати од коронавирусот

Во Австралија паѓаше град со големина на грејпфрут

Во Австралија паѓаше град со големина на грејпфрут

„AY 4.2“- ПОДВАРИЈАНТА НА ДЕЛТА СОЈОТ ДЕТЕКТИРАНА КАЈ 11-ГОДИШНО ДЕТЕ: Момчето патувало од Молдавија во Израел

„AY 4.2“- ПОДВАРИЈАНТА НА ДЕЛТА СОЈОТ ДЕТЕКТИРАНА КАЈ 11-ГОДИШНО ДЕТЕ: Момчето патувало од Молдавија во Израел

НАЈНОВА ИТАЛИЈАНСКА СТУДИЈА: Вакцинираните умираат од ковид главно поради старост или поради тешка болест

НАЈНОВА ИТАЛИЈАНСКА СТУДИЈА: Вакцинираните умираат од ковид главно поради старост или поради тешка болест

ВОЗАЧИ НЕДОСТИГААТ СЕГА И ВО САД - десетици бродови чекаат со недели да бидат истоварени

ВОЗАЧИ НЕДОСТИГААТ СЕГА И ВО САД - десетици бродови чекаат со недели да бидат истоварени

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД ВО ДАМАСК: Во експлозија на автобус загинаа 14 луѓе

ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД ВО ДАМАСК: Во експлозија на автобус загинаа 14 луѓе