07 Март, 2021
0.0193

УГОСТИТЕЛИТЕ И ВИЦЕПРЕМИЕРОТ БИТИЌИ ВО ПЕТОК ЌЕ ГИ „КРОЈАТ“ НОВИТЕ МЕРКИ - главно е барањето за помош за плати на вработените

Објавено во: Економија 25 Јануари, 2021

Независната угостителска комора во петок ќе има средба со вицепремиерот Фатмир Битиќи, на која ќе се разговара за нивните барања за дополнителна државна помош од петтиот сет економски мерки. 

„Денес во 10:00 часот од Кабинетот на Заменик на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции Битиќи е закажана работна средба согласно нашите предлози на очекувања и барања за дополнителна помош и поддршка на угостителската индустрија.

Посебно ни е драго што како Независна угостителска комора во име не само на членките на комората туку и во име на целокупната угостителска индустрија ќе имаме можност да дадеме придонес креирање на неопходенниот петти сет економски мерки кои се надеваме ќе биде последен. Конечно како релеватни претставници на угостителската индустрија ќе можеме директно и изворно да укажеме на проблемите и потребата од посебната поддршка и помош наменета за угостителите.

Независната угостителска комора доби покана за работна средба за петок 29-ти Јануари во 14:00 часот по основ на доставените и предложени барања и очекувања од Владата за поддршка и помош од петтиот сет економски мерки.

Како претставници на комората на заедничка маса заедно со претставници на Владата на чело со Заменик на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација со економските ресори и инвестиции Битиќи ќе имаме можност директно и изворно да ги дознаеме можностите и напорите на Владата што ги превзема за помош и поддршка на угостителската индустрија, како и вистински и реално да ја пренесеме реалната ситуација со која угостителската индустија се соочуваше во период на пандемија Ковид-19“, се вели во соопштението. 

Во однос на барањата, од НУК се надеваат дека најбитното основно и круцијално барање за субвенција - поддршка и помош за бруто плати за угостителските работници за периодот јануари-март 2021 година ќе биде прифатено.

„Тоа на угостителите ќе им овозможи да ги задржат во целост своите вработени, а по основ на останатите очекувања и барања ќе успееме заеднички да изнајдеме начини прифатливи за угостителската индустрија според можностите на Владата

Во зависност од можностите и условите за одржување на работната средба доколку дозволуваат условите и протоколите на средбата покрај претставници на НЕЗАВИСНАТА УГОСТИТЕЛСКА КОМОРА, ќе бидат поканети и претставниците на здруженијата КЛУБ ЕСНАФ од Битола, ПРИЛЕПСКИ МЕАНЏИИ од Прилеп, ТИКВЕШКИ УГОСТИТЕЛИ од Кавадарци, БИСЕР од Куманово, ЗУТ КРУШЕВО од Крушево, АНТИГОНЕА од Неготино и ОХРИДСКИ ЕСНАФ од Охрид вклучувајќи и претставници на останатите туристичко угостителски комори“, се вели во соопштението од НУК.

Можеби ќе ве интересира

ВО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈА МАЛКУМИНА МИСЛЕЛЕ НА НОВА КОЛА - увозот на нови автомобили лани се струполи за 33 отсто

ВО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈА МАЛКУМИНА МИСЛЕЛЕ НА НОВА КОЛА - увозот на нови автомобили лани се струполи за 33 отсто

ПРОПАДНАА ОСМОМАРТОВСКИТЕ ПОНУДИ - Иако цените се поволни, интересот е слаб

ПРОПАДНАА ОСМОМАРТОВСКИТЕ ПОНУДИ - Иако цените се поволни, интересот е слаб

Инвестицискиот циклус на „Макпетрол“ АД продолжува, реновирана и модернизирана бензинската станица во центарот на Тетово

Инвестицискиот циклус на „Макпетрол“ АД продолжува, реновирана и модернизирана бензинската станица во центарот на Тетово

БЕКТЕШИ СО СТУДЕН ТУШ ДО СМЕТКОВОДИТЕЛИТЕ: Тие бараа пролонгирање за завршните сметки до 31 март, власта ги одби

БЕКТЕШИ СО СТУДЕН ТУШ ДО СМЕТКОВОДИТЕЛИТЕ: Тие бараа пролонгирање за завршните сметки до 31 март, власта ги одби

Граѓани, компании и институции во осигурување вложиле 163,7 милиони евра

Граѓани, компании и институции во осигурување вложиле 163,7 милиони евра

Угостителите ги налутија музичарите: Зошто пејачите да не пеат со визири

Угостителите ги налутија музичарите: Зошто пејачите да не пеат со визири

Биткоинот „шпанско“ село за инвеститорите: Не знаат што е „блокчеин“, ниту „копање“ а купуваат криптовалути

Биткоинот „шпанско“ село за инвеститорите: Не знаат што е „блокчеин“, ниту „копање“ а купуваат криптовалути

Турци за 6,5 милиони евра ја купија фабриката за кабли во Неготино од банка и се пред добивање на субвенции

Турци за 6,5 милиони евра ја купија фабриката за кабли во Неготино од банка и се пред добивање на субвенции

Кој во „корона“ со речиси преполовена продажба направи профит од 8,3 милиони евра?

Кој во „корона“ со речиси преполовена продажба направи профит од 8,3 милиони евра?