03 Јуни, 2020
0.0525

УЈП ќе проверува која фирма може да земе субвенции за придонесите

Објавено во: Економија 16 Октомври, 2019

Дали некоја компанија ги исполнува условите за да земе субвенции од државата за покривање на придонесите доколку ја зголемила платата на работниците, ќе проверува Управата за јавни приходи. 

„Обврзникот во Месечната пресметка за интегрирана наплата, што ја поднесува до Управата за јавни приходи, за осигуреникот за коj бара субвенционирање на придонеси внесува ознака објавена од страна на УЈП. Управата, за обврзникот кој побарува субвенционирање на  придонеси за осигуреникот, ја проверува исполнетоста на законските услови“, наведено е во Предлог-законот за субвенционирање.

Законот е на усвојување по скратена постапка во Собранието. Тој ќе почне да се применува веќе од стартот на следниот месец, а намерите на власта се со него да им помогне на газдите кои ќе решат да ги „почестат“ работниците со повисоки плати, и тоа да оди преку легалните канали на државата. 

Доколку фирмата не ги исполнува условите, УЈП треба да каже која е причината за тоа.

Исплатата на субвенците ќе оди Министерството за труд и социјална политика.

Оваа мерка нема да ја користат оние фирми што имаат други ослободувања преку некои владини програми, или, пак, користат други субвенции. 

Придонесите ќе им се покриваат на оние фирми што не се во постапка на стечај или ликвидација, или постапка на бришење и немаат неплатени обврски за плати.

Владата долго размислуваше кој период да се земе како референтен, бидејќи, како што во една прилика рече премиерот Зоран Заев, одредени газди кога слушнале дека ќе се носи законот, веќе ги намалиле платите, за потоа да ги зголемат и да ги искористат субвенциите. 

Сепак, на крај одлучила тоа да бидат последните три месеци. 

Референтен период се три последователни месеци кои претходат на месецот за кој обврзникот прв пат остварува субвенционирање на придонесите за определен осигуреник, во кои осигуреникот нема отсуство од работа поради привремена спреченост од работа, без оглед на остварениот број на часови на работа во референтниот период што осигуреникот ги поминал на работа кај тој обврзник“, стои во предлогот.

Највисокиот износ за кој се одобрува субвенционирање е зголемување на нето-плата до 6.000 денари, додека најнискиот износ е зголемување на нето-платата од 600 денари. 

( Н.Н.Ф.)

Можеби ќе ве интересира

ИНТЕРВЈУ ЗЕЌИРИ: Корона кризата го зголеми мобингот врз работниците, тие мора да се охрабрат да побараат заштита на суд

ИНТЕРВЈУ ЗЕЌИРИ: Корона кризата го зголеми мобингот врз работниците, тие мора да се охрабрат да побараат заштита на суд

Сагата на странските инвестиции: Многу зборови, малку работа

Сагата на странските инвестиции: Многу зборови, малку работа

Милионите од Џонсон Мети изостанаа во државниот буџет на Македонија

Милионите од Џонсон Мети изостанаа во државниот буџет на Македонија

И ВРАБОТЕНИТЕ ЌЕ СТАНУВААТ СЕ ПОСИРОМАШНИ: Лоши очекувања за македонската економија

И ВРАБОТЕНИТЕ ЌЕ СТАНУВААТ СЕ ПОСИРОМАШНИ: Лоши очекувања за македонската економија

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните