27 Мај, 2022
0.0239

УНИБанка ќе исплати полугодишна камата за перпетуалните обврзници

Објавено во: Финансии 15 Јануари, 2022

Универзална Инвестициона Банка АД Скопје ќе изврши исплата на полугодишна камата по каматна стапка 9 отсто на годишно ниво на имателите на перпетуални обврзници, на 22 јануари годинава. Право на исплата на камата имаат лицата кои се регистрирани во книгата на иматели на перпетуални обврзници  во Централниот депозитар за хартии од вредност заклучно со 21.01.2022 година. Инаку УНИБанка ја издаде првата емисија на перпетуалните обврзници во јануари 2019 година, со вкупна номинална вредност од 5 милиони евра. Емисијата е без рок на доспевање, а каматната стапка е фиксна, 9 проценти  за првите пет години и се зголемува на 11 проценти по завршување на овој период. Номиналната вредност на обврзницата изнесува 1000 евра и е прв финансиски инструмент од тој тип на македонскиот паза

„Тргувањето со обврзниците во деновите 20 и 21 Јануари 2022 година ќе се реализира со пресметана акумулирана камата за 183 и 184 денови соодветно, при што Купувачот при порамнувањето на 24 и 25 Јануари ќе треба да му го уплати износот  на чистата цена + акумулираната камата на Продавачот. При ова, Купувачите ќе бидат регистрирани во книгата на иматели на перпетуални обврзници во Централниот депозитар за хартии од вредност на 24 и 25 Јануари 2022 година, соодветно  и нема да остварат право на исплата на полугодишната камата, стои во објавата на банката за исплатата на полугодишната камата.

Перпетуалната обврзница котира и со истата може да се тргува на официјалниот пазар на Македонска берза. 

УНИБанка беше лидер во издавањето на ваков тип обврзници. Станува збор за хибриден финансиски инструмент со специфични карактеристики, кој тогаш беше новина на домашниот пазар на хартии од вредност и во македонскиот финансиски систем воопшто. Издадени беа вкупно 5.000 вакви хартии од вредност од кои секоја има номинална вредност од 1.000 евра или вкупно вредноста на обврзниците е пет милиони евра. 

„Главен мотив на инвеститорите секако беше високата каматна стапка и приносот кој го носат обврзниците. Треба да напоменеме дека оваа инвестиција не е депозит или класична должничка хартија од вредност за кои вообичаено банките плаќаат пониски каматни стапки. Светска пракса е хибридните инструменти да се со повисока каматна стапка и поголем принос што е случај и со перпеталната обврзница, која како што се гледа од карактеристиките си има свои предности но и одредено прифатливо ниво на ризик за инвеститорите. Вреднувањето на секундарниот пазар – Македонската берза покажа дека овој инструмент е атрактивен за инвеститорите, кои платија цена со премија над номиналната вредност и дава можност на инвеститорите да можат доколку одлучат да ги продадат по фер цена, изјави тогаш Ѕвонко Станковски, директор на Дирекцијата Трежри во УНИБанка.

Можеби ќе ве интересира

БАНКИТЕ И ГОДИНАВА НЕМА ДА ДАВААТ ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА РИЗИК ОД ПРОПАЃАЊЕ - премијата за Фондот за депозити останува 0,25 отсто

БАНКИТЕ И ГОДИНАВА НЕМА ДА ДАВААТ ПОВЕЌЕ ПАРИ ЗА РИЗИК ОД ПРОПАЃАЊЕ - премијата за Фондот за депозити останува 0,25 отсто

Ребалансот на буџетот стигна во Собрание - ќе дискутираат ли пратениците за зголемените приливи и расходи?

Ребалансот на буџетот стигна во Собрание - ќе дискутираат ли пратениците за зголемените приливи и расходи?

ЗА СТАН, ЗА РЕНОВИРАЊЕ, ЗА БЕЛА ТЕХНИКА, СЕ БАРА КРЕДИТ ПОВЕЌЕ - за жал, ерата на евтините заеми изгледа заврши

ЗА СТАН, ЗА РЕНОВИРАЊЕ, ЗА БЕЛА ТЕХНИКА, СЕ БАРА КРЕДИТ ПОВЕЌЕ - за жал, ерата на евтините заеми изгледа заврши

НАЈНИСКАТА ПЛАТА ВО ЗЕМЈАВА Е 17.790 ДЕНАРИ И НЕА ЈА ЗЕМААТ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ЗАШТИТНИТЕ И ИСТРАЖНИТЕ ДЕЈНОСТИ - еве кои се топ петте со најлоши примања

НАЈНИСКАТА ПЛАТА ВО ЗЕМЈАВА Е 17.790 ДЕНАРИ И НЕА ЈА ЗЕМААТ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ЗАШТИТНИТЕ И ИСТРАЖНИТЕ ДЕЈНОСТИ - еве кои се топ петте со најлоши примања

ВЛАДАТА ЌЕ КРАТИ 200 МИЛИОНИ ЕВРА НЕПРОДУКТИВНИ ТРОШОЦИ СО РЕБАЛАНСОТ - БЕСИМИ: Ќе го заштитиме животниот стандард на граѓаните, дури и да продолжи кризата

ВЛАДАТА ЌЕ КРАТИ 200 МИЛИОНИ ЕВРА НЕПРОДУКТИВНИ ТРОШОЦИ СО РЕБАЛАНСОТ - БЕСИМИ: Ќе го заштитиме животниот стандард на граѓаните, дури и да продолжи кризата

ВО ЈУЛИ ЛАНИ ГО ИЗВЕСТИВМЕ МВР ЗА СЛУЧАЈОТ СО НЕОСНОВАНИ ДАНОЧНИ ПОБАРУВАЊА - Лукаревска не коментира дали води до високи функционери на власта

ВО ЈУЛИ ЛАНИ ГО ИЗВЕСТИВМЕ МВР ЗА СЛУЧАЈОТ СО НЕОСНОВАНИ ДАНОЧНИ ПОБАРУВАЊА - Лукаревска не коментира дали води до високи функционери на власта

ФИТИ, СЛАВЕСКИ, СТАВРЕСКИ, АНГЕЛОВСКА, МИНОВСКИ... - Бесими ги собра претходниците на консултации

ФИТИ, СЛАВЕСКИ, СТАВРЕСКИ, АНГЕЛОВСКА, МИНОВСКИ... - Бесими ги собра претходниците на консултации

СЕ ВРАЌА ДОВЕРБАТА ВО ДЕНАРОТ - во април денарски штедни влогови не само што не се повлекуваа, туку и се вратија назад 17 милиони евра во банкарските канали

СЕ ВРАЌА ДОВЕРБАТА ВО ДЕНАРОТ - во април денарски штедни влогови не само што не се повлекуваа, туку и се вратија назад 17 милиони евра во банкарските канали

Просечната плата во март надмина 30 илјади денари

Просечната плата во март надмина 30 илјади денари