24 Мај, 2019
0.0251

Универзитетот Македонија во Солун го одби барањето на „Виножито“ за изучување македонски јазик

Објавено во: Балкан 13 Март, 2019

Во своето писмо до „Универзитетот на Македонија“, вториот најголем универзитет во Солун, партијата „Виножито“, која ги застапува интересите на етничките Македонци во Грција, бара настава на "македонски јазик" на Одделот за балкански, словенски и ориентални студии.

Ректорот Стелиос Катранидис потврди дека Универзитетот не го прифаќа барањето, сметајќи дека тоа е апсолутно неетичко да и се излегува во пресрет на една политичка партија.

"Луѓето што го напишале писмото не разбираат како функционираат универзитетите. Ние не прифаќаме барања од клубови, партии, агенции за наши образовни програми. Ние наставната програма ја формираме врз основа на научни податоци и академски приоритети ", изјави Катранидис.

"Ние не реагираме на писмото, сметаме дека потегот е неетички, а Министерството за образование и наука предложи да воведеме специфични лекции во учењето на нашите студенти. Барање на партија до универзитет го сметаме за неетичко, "истакна ректорот.

Тој додава дека претставниците на Виножито се обиделе да влијаат преку икуменскиот патријарх за јазикот да биде „протнат“ во наставата како „црковен македонски јазик за македонско малцинство" доколку има отпор од страна на универзитетот.


Можеби ќе ве интересира

Ципрас: Се е можно ако СИРИЗА загуби в недела

Ципрас: Се е можно ако СИРИЗА загуби в недела

ОВА ГО ИМА ВО РЕГИОНОТ: На работа може да се дојде во пижами

ОВА ГО ИМА ВО РЕГИОНОТ: На работа може да се дојде во пижами

СО НЕГО УПРАВУВААТ ЖЕНИТЕ: Постои град каде живее само еден маж

СО НЕГО УПРАВУВААТ ЖЕНИТЕ: Постои град каде живее само еден маж

Ивица Дачиќ за малку избегнал терористички напад

Ивица Дачиќ за малку избегнал терористички напад

Ципрас: Сега ние сме единствените што имаме аеродром и универзитет „Македонија“

Ципрас: Сега ние сме единствените што имаме аеродром и универзитет „Македонија“

Бугарите и Романците од јуни слободно ќе може да влегуваат, работат и отвораат бизнис во Швајцарија

Бугарите и Романците од јуни слободно ќе може да влегуваат, работат и отвораат бизнис во Швајцарија

„Вашингтон пост“: ЕУ излажа, а владите и народите во регионот се бесни

„Вашингтон пост“: ЕУ излажа, а владите и народите во регионот се бесни

НЕВЕРОЈАТЕН СКОК ВО РЕГИОНОТ: Квадрат чини 5.000 евра

НЕВЕРОЈАТЕН СКОК ВО РЕГИОНОТ: Квадрат чини 5.000 евра

ДОШЛЕ ПО РАБОТА: Се создаде бразилска колонија во регионот?

ДОШЛЕ ПО РАБОТА: Се создаде бразилска колонија во регионот?