04 Август, 2020
0.0431

Усеин: Ромите на Западен Балкан се најпогодени од корона кризата

Објавено во: Македонија 07 Јули, 2020

„Кризата ги погоди Ромите многу повеќе од останатите луѓе, но исто така ги разгори и прошири негативните наративи кон Ромите во јавноста и особено на интернет“, изјави Орхан Усеин во авторски текст на веб страната на Регионалниот совет за соработка (РСС).

Усеин, кој е раководител на регионалниот проект „Интеграција на Ромите 2020“ во кој учествуваат сите земји од Западен Балкан, потсети дека ситуацијата, „според Балкан барометарот 2020“ „и онака беше тешка“.

Според ова реномирано истражување на РСС, „9% од претпријатијата на Западен Балкан не би вработиле Ром. 33 од 100 лица не би работеле за работодавач Ром. 26% од граѓаните во Западен Балкан не сакаат нивните деца да ја делат училницата со Роми. Повеќе од третина испитаници не би примиле Ром како гостин во нивниот дом“, потенцира Усеин.

„Со ова мораме да се бориме и да го запреме со заеднички регионални напори преку остварување на целите од Декларацијата (од Познан Полска од 2019), една по една. Сите ние ги заслужуваме истите можности. Сите ние сме различни, но исто така треба да бидеме и еднакви“, нагласи Усеин.

Можеби ќе ве интересира

ШКОЛИТЕ СО МНОГУ ДЕЦА ВО КОМБИНИРАНА НАСТАВА, ОСТАНАТИТЕ РЕДОВНО ВО ШКОЛО: Конечно ќе се утврди како ќе почне учебната година

ШКОЛИТЕ СО МНОГУ ДЕЦА ВО КОМБИНИРАНА НАСТАВА, ОСТАНАТИТЕ РЕДОВНО ВО ШКОЛО: Конечно ќе се утврди како ќе почне учебната година

ДЕНЕСКА ПРВА СЕДНИЦА НА НОВИТЕ ПРАТЕНИЦИ - почнуваат разговорите за владино мнозинство

ДЕНЕСКА ПРВА СЕДНИЦА НА НОВИТЕ ПРАТЕНИЦИ - почнуваат разговорите за владино мнозинство

ЗАИГРАА КРИВИЧНИ ПРИЈАВИ ЗА ЖУРКИТЕ НА ПЛАЖИТЕ - ќе ја „букнат“ ли короната, ќе се знае за неколку дена

ЗАИГРАА КРИВИЧНИ ПРИЈАВИ ЗА ЖУРКИТЕ НА ПЛАЖИТЕ - ќе ја „букнат“ ли короната, ќе се знае за неколку дена

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Кривични за забавите во Охрид,

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Кривични за забавите во Охрид,

Потрагата по исчезнатото момче во Преспанското езеро запрена поради ветер и бранови

Потрагата по исчезнатото момче во Преспанското езеро запрена поради ветер и бранови

Три нови заразени со коронавирусот во Берово

Три нови заразени со коронавирусот во Берово

Пограничен инцидент се случи во Охридското езеро, известени се и албанските органи

Пограничен инцидент се случи во Охридското езеро, известени се и албанските органи

Уште не е пронајдено момчето кое се изгуби во Преспанското езеро

Уште не е пронајдено момчето кое се изгуби во Преспанското езеро

За продолжениот викенд имало повеќе тепачки низ државата

За продолжениот викенд имало повеќе тепачки низ државата